06/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΧΙΑΣ» ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μέτωπο κατά των εργολάβων χτίζει η Δούρου

      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη συνδρομή των δημάρχων της Αττικής για αλλαγή τροχιάς στη διαχείριση των απορριμμάτων ζητά με επιστολή της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, καλώντας τους σε ευρεία διαβούλευση, με τη συμμετοχή δημοτών, εργαζομένων, επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, με στόχο τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και τη θεμελίωση βάσεων για μια διαφορετική φιλοσοφία, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη.

 

Η περιφερειάρχης καλεί τους δήμους, αφενός, να καταρτίσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης ώς το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015 και, αφετέρου, να ξεκινήσουν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για τους ΟΤΑ, τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και την Περιφέρεια.

 

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, «οφείλουμε να προχωρήσουμε οργανωμένα και συστηματικά σε μια όλο και μεγαλύτερη διαχείριση των ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απορρίμματα) σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις. Για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων, ενταγμένων οργανικά και λειτουργικά στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο», με μια φιλοσοφία «που θα εναρμονίζεται με τον ν. 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης (π.χ. 50% ώς το 2020) κ.ά.».

 

Δήμαρχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» έκαναν λόγο για μια -κατ’ αρχήν- θετική κίνηση από πλευράς περιφερειάρχη. Σχετικές συζητήσεις αναμένονται προσεχώς σε δημοτικά συμβούλια. Αναμφίβολα, τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν χωρούν καθυστερήσεις. Πρόσφατα, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην Αττική βρίσκεται σε οριακό σημείο, η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) είχε ζητήσει από την περιφερειάρχη, μέσω επιστολής, να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες θέσεις επί του ζητήματος και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

 

Στην επιστολή της στους δημάρχους η κ. Δούρου καταγράφει τρεις προτεραιότητες. Συνοπτικά: α) Το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα και δεν θα μπορεί να στηρίζεται στη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής. β) Χαρακτηρίζει απαραίτητη την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων κ.λπ. γ) Προωθεί τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και περιβαλλοντικές οργανώσεις και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου όπου καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τοπικών σχεδιασμών, σε επίπεδο δήμων.

 

Scroll to top