06/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πανωλεθρία» Λοβέρδου οι μετεγγραφές φοιτητών

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας τις ανήγαγε σε «κορυφαίο θέμα» της θητείας του και τώρα λέει στους νέους και τις οικογένειές τους: «Οπως κάθε χρόνο συντελούνται οι μετεγγραφές τον Ιανουάριο, έτσι και φέτος. Το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν».
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ενα πολύ σοβαρό, το κορυφαίο θέμα σε ό,τι αφορά τις δικές μου αρμοδιότητες και παρεμβάσεις, είναι το πώς θα οργανωθεί το σύστημα των μετεγγραφών έτσι, ώστε να εξυπηρετείται η άπορη οικογένεια, το παιδί που δεν μπορεί να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα από τους γονείς του και, δεύτερον, να τελειώνει αυτή η διαδικασία νωρίς. Διότι από την εμπειρία μου, όχι ως υπουργός Παιδείας, αλλά ως βουλευτής, γνωρίζω ότι γίνονται παρεμβάσεις, όμως όχι πολύ γρήγορα».

 

Αυτά τα έμπλεα… κοινωνικής ευαισθησίας λόγια, με τα οποία φούσκωσε τις προσδοκίες χιλιάδων οικογενειών, εκστόμιζε -αν και μόλις ολίγων ημερών υπουργός- ο Ανδρέας Λοβέρδος στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Συνέχισε με εντυπωσιακές παροχές (επαναφορά εισοδηματικού κριτηρίου) και διαβεβαιώσεις, που το ίδιο εντυπωσιακά εξελίχθηκαν στο πιο κακόγουστο αστείο του καλοκαιριού. «Ε, δεν μπορούν να πάνε όλοι στο Πολυτεχνείο», άρχισε να λέει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο υπουργός, για να προχωρήσει στις πρόσφατες περισταλτικές τροπολογίες και πλέον να υπενθυμίζει ότι: «Οπως κάθε χρόνο συντελούνται οι μετεγγραφές τον Ιανουάριο, έτσι και φέτος. Το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν».

 

Το διακύβευμα

 

Αν το διακύβευμα και η χρονική συγκυρία δεν ήταν τόσο κρίσιμα δεδομένα για τόσο πολλές οικογένειες, θα συνεχίζαμε να μιλάμε για ένα κακόγουστο αστείο και για έναν αναξιόπιστο υπουργό. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν είναι αμελητέος, αντιθέτως κρίνεται μεγάλος ο αριθμός των 20.000 πρωτοετών που εκτιμάται ότι -εν τέλει- θα αποκτήσουν τη δυνατότητα μετεγγραφής. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν χιλιάδες εξαπατημένοι υποψήφιοι που δεν θα μετεγγραφούν, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι θα αναγκαστούν να περάσουν το πρώτο εξάμηνο μακριά από τα σπίτια τους και με πολλά έξοδα.

 

«Αν οι εκτιμήσεις βγουν αληθινές, τότε θα πρόκειται για την πολιτική μου πανωλεθρία», φέρεται να εξομολογήθηκε σε πρυτάνεις και εκπροσώπους διοικήσεων, όταν κατάλαβε ότι τα σχέδιά του για το νέο σύστημα μετεγγραφών αφορούσαν σχεδόν τους μισούς επιτυχόντες, δηλαδή περίπου 37.000-40.000 φοιτητές. Και πάλι είχε βιαστεί να κρίνει… Το κακό έγινε ακόμη χειρότερο.

 

Τι λένε οι αριθμοί

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, μετά την προσθήκη και του εισοδηματικού κριτηρίου, ο ένας στους δύο πρωτοετείς, φέτος, θα αποκτούσε δυνατότητα μετεγγραφής. Λίγο λιγότεροι από 40.000. Αν το σύστημα περιοριζόταν στο «δώρο» Αρβανιτόπουλου προς τις ειδικές κατηγορίες, οι δικαιούχοι αναμένονταν στις 10.000. Με τα νέα περιοριστικά μέτρα, υπολογίζεται ότι δεν θα είναι λιγότεροι από 20.000. Αριθμός σημαντικός, που αποτελεί πλήγμα τόσο για τα περιφερειακά Ιδρύματα, που χάνουν πληθυσμό, όσο και για τα κεντρικά, που θα υπερχειλίσουν και δεν θα μπορέσουν ούτε με τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις να τα βγάλουν πέρα, καθώς δεν τίθεται μόνο θέμα κονδυλίων όσο κυρίως υποδομών.

 

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρωτοετείς θα φοιτήσουν (αν μπορέσουν) μακριά από τα σπίτια τους, παραπλανημένοι την πιο κρίσιμη γι’ αυτούς περίοδο. Ο κ. Λοβέρδος στις 10 Ιουνίου ανέλαβε καθήκοντα και ύστερα από 10 ημέρες άρχισε τη μετεγγραφολογία. Τα μηχανογραφικά άνοιξαν στις 28 Ιουνίου, έκλεισαν στις 12 Ιουλίου και εκείνος συνέχιζε να βομβαρδίζει υποψήφιους και οικογένειες με καταιγιστικές διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους και από κάθε πρόσφορο μέσο (επικοινωνίας) για τις προτεραιότητές του -πάντα προς όφελος των ενδιαφερομένων.

 

Μιλούσε για νέο σύστημα μετεγγραφών, ώστε να εξυπηρετείται η άπορη οικογένεια, αλλά και να ολοκληρώνεται η διαδικασία της μετεγγραφής γρήγορα και χωρίς αναβολές. Επισήμαινε ότι καθυστερούσαν πολύ στα πανεπιστήμια υποδοχής, λόγω του μεγάλου αριθμού των πρωτοετών και πολλές φορές οι δικαιούχοι έχαναν έως και το εξάμηνο. Για τους δε πολύτεκνους, υποσχόταν αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής χωρίς την υποβολή αίτησης. Τόσο πολλά μέσα σε τόσο λίγους μήνες…

 

Scroll to top