Pin It

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΩΔΟΣ της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως τους τελευταίους μήνες είναι πως φεύγει η τρόικα, σχίζονται τα μνημόνια και πέφτει εξ ουρανού το μάννα. Σήμερα φεύγει, αύριο φεύγει, αλλά φευ. Αυτή στρογγυλοκάθεται και μας διαφεντεύγει. Ας μου συγχωρήσει την αναιδή αυθάδεια ο γέροντας Αλεξανδρινός, αλλά θαρρείς πως η ευθύτητα των στίχων του διατρέχει το χθες, το σήμερα και το διηνεκές:

 

- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;/ Είναι η τρόικα να φύγει σήμερα./ – Και γιατί μέσα στη Βουλή μια τέτοια απραξία;/ Τι κάθονται οι βουλευτές και δεν νομοθετούνε;/ Γιατί η τρόικα θα φύγει σήμερα./ Τι νόμους να ψηφίσουνε οι βουλευτές;/ Ξέμαθαν. Τόσο καιρό η τρόικα νομοθετούσε.

 

- Γιατί ο πρωθυπουργός πρωί πρωί σηκώθη,/ και κάθεται στο Σύνταγμα, στην πύλη του μετρό/ σε θρόνο επάνω, επίσημος, σαν Καρυάτιδα της Αμφιπόλεως;/ Γιατί η τρόικα θα φύγει σήμερα./ Κι ο πρωθυπουργός περιμένει να την ξεπροβοδίσει./ Ετοίμασε μάλιστα να δώσει/ μια περγαμηνή στον αρχηγό της. Εκεί/ τον έγραψε τίτλους πολλούς δημόσιας γης/ χρυσόβουλλα κι ευχαριστώ μυριάδες.

 

- Γιατί ο αντιπρόεδρος κ’ οι υπουργοί εβγήκαν/ σήμερα με τα κόκκινα, τα κεντημένα λάβαρα·/ με σφυροδρέπανα έκτακτα σκαλιγμένα/ με σύμβολα εθνικά και με το σήμα της νίκης,/ γιατί βραχιόλια φόρεσαν και δαχτυλίδια/ με αμεθύστους, αφού ο λαός κείτεται μεθυσμένος,/ ημιθανής σχεδόν εις τα σανίδια·/ γιατί πλακάτ να πιάσουν και πανό/ μ’ ασήμια και μαλάματα συνθήματα γραμμένα;/ Γιατί η τρόικα θα φύγει σήμερα·/ και κάτι τέτοια πράγματα θαμπώνουνε τον όχλο,/ Αριστερό, Δεξιό και επαμφοτερίζοντα.

 

- Γιατί η αντιπολίτευση δεν έρχεται σαν πάντα/ δεν εκφωνεί τους λόγους της, δεν λέει τα δικά της;/ Γιατί η τρόικα θα φύγει σήμερα· κι αυτοί ποιον θα κατηγορήσουν τώρα/ με ευφράδειες και με δημηγορίες.

 

- Γιατί ο κοσμάκης ξεβολεύτηκε από τους καναπέδες/ και κατακλύζει τες πλατέες/ νάιλον παντιέρες ανεμίζοντας;/ Γιατί πρωτύτερα δεν σηκωνόταν/ που οι βάρβαροι μνημόνια επέβαλαν/ να κλέψουν τον ιδρώτα και το βιος του;/ Γιατί, επιτέλους, η τρόικα θα φύγει σήμερα·/ και το πόπολο αρέσκεται στες παρελάσεις/ ψοφάει για μεγαλεία και παράτες.

 

- Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία/ κ’ η σύγχυσις,/ κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;/ Γιατί ενύχτωσε κ' η τρόικα δεν έφυγε./ Και μερικοί έφθασαν απ’ το Χίλτον και το Κάραβελ/ και είπανε πως πια δεν πρόκειται να φύγει./ Καλύτερα. Τι θα γένουμε χωρίς τροϊκανούς./ Οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν ολονών την ανεπάρκεια·/ είναι μια κάποια λύσις.

 

Σύννεφα και πολλά νερά/ προβλέπουν τα μετέωρα./ Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια/ με σκόνη απ' την Αίγυπτο κι εγχώρια./ Χειμώνιασε κι ίσως δειλιάσει η τρόικα/ και ρίξει πέτρα πίσω ξαφνικά./ Ο άστατος καιρός μες την Αθήνα/ με νέφη και βροχές έγινε πια ρουτίνα./ Κι οι καταιγίδες είναι καταδίκη/ Οκτώβρη μήνα για τη Σαλονίκη.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top