07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Αν το Δημόσιο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του παίρνουμε πίσω τη δωρεά»

Κι ενώ τα έργα στο Φάληρο προχωρούν με πρωτόγνωρους ρυθμούς, ορισμένα δημοσιεύματα αμφισβητούν τις καλές προθέσεις του ιδρύματος για την αυτονομία Λυρικής και Βιβλιοθήκης και ότι το Κέντρο Πολιτισμού διά χειρός Ρέντζο Πιάνο είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Ετσι, ο αντιπρόεδρός του αντεπιτέθηκε υπενθυμίζοντας τι προβλέπει η σύμβαση που.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Με μια δήλωση-βόμβα ξεκίνησε η χθεσινή παρουσίαση των νέων δράσεων του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο. Υλοποιείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα και με απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού του, με προοπτική να παραδοθεί στη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη στις αρχές του 2017.

 

Αφορμή στάθηκαν ορισμένα δημοσιεύματα σε κομματικά έντυπα της Αριστεράς, που κάνουν κριτική στον ρόλο του Ιδρύματος την «επόμενη ημέρα» της παράδοσης. Ο Γ. Αγουρίδης, αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», υπεραμύνθηκε της αυτοτέλειας της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν χωριστές διοικήσεις και τον δικό τους προγραμματισμό. Διευκρίνισε ότι έχει δημιουργηθεί ο Οργανισμός «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», του οποίου σήμερα ο ίδιος είναι πρόεδρος και διαχειρίζεται τη δωρεά του Ιδρύματος για τα έργα. Πρόσθεσε, όμως, ότι μετά την ολοκλήρωσή τους ο φορέας θα περάσει στην αρμοδιότητα του Δημοσίου, που θα ορίζει τη διοίκηση. «Θα είμαστε, όμως, πάντα παρόντες στο Κέντρο Πολιτισμού και θα βοηθάμε, όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι» ο κ. Αγουρίδης επικαλέστηκε διατάξεις της σύμβασης του 2005 με το Δημόσιο, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει στο ίδρυμα τη δυνατότητα να αποσύρει την αναφορά «Σταύρος Νιάρχος» από τον τίτλο του Κέντρου Πολιτισμού εάν διαπιστώσει ότι το Δημόσιο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τους σκοπούς του. Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για επιστροφή ολόκληρης της δωρεάς των 560 εκατ. ευρώ, αλλά και δέσμευση ότι θα διατεθεί από το Ιδρυμα σε άλλες κοινωφελείς δράσεις μέσα στην Ελλάδα.

 

Στο εργοτάξιο δουλεύουν σήμερα 1.200 άτομα, που σύντομα θα αυξηθούν κατά 300. Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο σκελετός του συγκροτήματος και από τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν οι επιμέρους εργασίες:

 

*Τοποθετείται η υποστηρικτική σκαλωσιά για τις ανάγκες του εντυπωσιακού στεγάστρου, το οποίο θα είναι το μόνο στοιχείο που θα εξέχει από το συγκρότημα. Πρόκειται για μια αέρινη κατασκευή με επιφάνεια 10 στρεμμάτων, που θα στηρίζεται σε 30 μεταλλικές κολόνες. Στο ίδιο το στέγαστρο θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ένα πειραματικό υλικό, το ferrocimen και θα «κουμπώνει» με τα υποστυλώματα με ειδικές κεφαλές, οι οποίες θα λειτουργούν ως αμορτισέρ. Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική καινοτομία, για την οποία έχουν ήδη γίνει δοκιμές σε εργαστήρια του Πολυτεχνείου και του εξωτερικού ώστε να δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ή δυνατών ανέμων. Στην επιφάνειά του στεγάστρου θα αναπτυχθούν 700 φωτοβολταϊκά πανέλα, που θα εξασφαλίζουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του συγκροτήματος.

 

*Ξεκίνησε η κατασκευή της νοτιοδυτικής όψης, που θα καλυφθεί από υαλοπίνακες ειδικών προδιαγραφών και γραμμικά στέγαστρα που θα κινούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Μάθαμε όμως και το «μυστικό» του Ρέντζο Πιάνο για τη νότια πλευρά, όπου προβλέπεται μια κατασκευή από μπετόν που θα δίνει την αίσθηση του γκρεμού στην άκρη μιας νοητής χερσονήσου.

 

*Προχωρά η φύτευση του πάρκου που διαθέτει ήδη 200 δένδρα, κυρίως ελιές. Το συνολικό πρόγραμμα προβλέπει 1.200 δένδρα και 320.000 φυτά. Στην πορεία προστέθηκε στο πάρκο ένας ποδηλατόδρομος και μονοπάτια για πεζοπορία, ενώ θα διασφαλιστούν χώροι για φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων.

 

Από την πλευρά του Δημοσίου ετοιμάζονται δύο καθοριστικά προγράμματα: η επέκταση του τραμ από το ύψος του «Φιξ» ώς το Δέλτα Φαλήρου και η δημιουργία του παράκτιου πάρκου που αναμένεται να δημοπρατηθεί ώς τις αρχές του 2015.

 

Το κύριο θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν παρουσίαση του νέου προγράμματος δράσεων με επίκεντρο το Κέντρο Επισκεπτών, που έχει στηθεί σε μια γωνιά της Εσπλανάδας. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του υποδέχθηκε πάνω από 23.000 επισκέπτες, οργάνωσε παρουσιάσεις για 145 σχολεία, αλλά και σεμινάρια για περισσότερους από 1.500 μηχανικούς. Συναυλίες, παραστάσεις της Λυρικής και δημιουργικά παιχνίδια συμπληρώνουν τον απολογισμό.

 

«Σχεδόν κερδίσαμε το στοίχημα της κατασκευής και ετοιμαζόμαστε για το στοίχημα της λειτουργίας», είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού και ακολούθησε η Ελλη Ανδριοπούλου και ο Πάνος Παπούλιας που παρουσίασαν αναλυτικά τις νέες εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι είναι «οι πρέσβεις του μεγάλου πολιτιστικού έργου», ενώ προανήγγειλαν απρόβλεπτες πρωτοβουλίες. Ξεχωριστή νότα ο Δημ. Κανελλόπουλος, διευθυντής του 24ου δημοτικού σχολείου Αχαρνών, που πριν από λίγους μήνες έφερε τα «εκτάκια» στο Κέντρο. Τέσσερις μαθήτριες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ που έφτιαξαν μια μακέτα του έργου με υλικά καθημερινής χρήσης, η οποία εκτίθεται στο Κέντρο Επισκεπτών.

*Info: Αναλυτικό πρόγραμμα των νέων εκδηλώσεων, καθώς και τα δρομολόγια του ειδικού λεωφορείου για επισκέπτες που ξεκινά από τον σταθμό του μετρό στο «Φιξ» στην ιστοσελίδα www.snfcc.org.

 

[email protected]

 

Scroll to top