olmos

07/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για τη φονική έκρηξη σε πεδίο βολής

Δύο ΕΠΟΠ και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη κατά τη διάρκεια άσκησης στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών Βόλου. Σοβαρά τραυματισμένος ένας αξιωματικός, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «αστοχία υλικού». Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.
      Pin It

Τρία άτομα, δύο επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης θητείας έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών Βόλου, κατά τη διάρκεια άσκησης του 505ου Τάγματος Πεζοναυτών .

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της άσκησης με βαρέα όπλα, διερράγη σωλήνας όλμου 81 χιλιοστών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γ.Ο. 33 ετών και Α.Μ. 34 ετών και ο δεκανέας (ΠΝ) Φ.Α. 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών, ο οποίος διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για «αστοχία υλικού», που οδήγησε στην τραγική αυτή κατάληξη. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να μεταβούν με ελικόπτερο στο σημείο, ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση των αιτίων της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

 

Σπάρτακος: Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά

«Από την πρώτη στιγμή της 20χρονης πορείας του Δικτύου Σπάρτακος απαιτούμε την απαγόρευση των ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Όμως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γράφουν τις εκκλήσεις μας στα παλιά τους τα παπούτσια».

Το παραπάνω αναφέρει το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος, συμπληρώνοντας τα εξής:

«Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου, επανέφερε την πραγματοποίηση παρελάσεων και την κλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του success story και οι ανάγκες του «θεαθήναι» για να βγάλουν φωτογραφίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εθνικής άμυνας χωρίς να υπολογίζουν το τεράστιο οικονομικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τα τεράστια οικολογικά εγκλήματα και την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, περιφρονώντας τους κινδύνους θανατηφόρου ατυχήματος.
Τώρα μαζεύουμε νεκρούς και κομματιασμένους συναδέλφους από τo πεδίo βολής.
Τέρμα στα κροκοδείλια δάκρυα.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός των προσχηματικών ΕΔΕ.
Πρέπει τώρα να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Απαιτούμε τώρα την παραίτηση του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που βαρύνονται με αυτό το τεράστιο έγκλημα.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών συναδέλφων.»

 

efsyn.gr

Scroll to top