kipros-simaia

07/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Δεν θα παραστεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα. Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου, με τον υπ. Εξωτερικών της Κύπρου. «Απαράδεκτο γεγονός η προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ .
      Pin It

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Αθήνα και η Λευκωσία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (ακυρώνεται η μεθαυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου), που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, αντιδρά στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Διάβημα της ελληνικής πλευράς προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. 

Η Αθήνα στηρίζει την Κύπρο

Η Αθήνα, στηρίζει την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη. Νωρίτερα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Κύπρου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνομιλία των δυο ανδρών έγινε προκειμένου να εξετασθούν τα επόμενα βήματα.

 

Διάβημα διαμαρτυρίας του γ.γ. υπουργείου Εξωτερικών προς Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

 

Μήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα για την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες μετά τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ της Κύπρου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλευτεί τους οικονομικούς της πόρους.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου» και ότι «στη Λευκωσία θεωρούν αυτή την πράξη ακόμη μία εισβολή».

Παράλληλα, ερωτώμενη αν έχει «οποιαδήποτε σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο που συμμετέχουν σ' αυτές τις προσπάθειες για να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου», η κ. Ψάκι τόνισε ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτο γεγονός η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης

Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα Κώστας Ήσυχος, αναφερόμενος στις τούρκικες προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, δήλωσε:

«Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή,  σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας συναντά μια  απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής,  των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράσταση του στον Κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».

 

—————————————————————————-

Έρογλου: «Λανθασμένη» η απόφαση για αναστολή

 

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης
«Λανθασμένη στάση» χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, έπειτα από σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι «η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού».

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι «δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών. Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες», αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης. Προσθέτει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις αφού αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, πρόταση την οποία επανέλαβε, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ε/κ πλευρά τη χρήση του νερού από την  Τουρκία.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ως δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις από ε/κ πλευράς ως «προκλητικές», ενώ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Τ/κ θα προστατευτούν με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

 

efsyn.gr

Scroll to top