akin

07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Δημήτρης Εϊπίδης φρόντισε και φέτος τους «Νέους Ορίζοντες»

Ερχεται ο Φατίχ Ακίν

      Pin It
"Φιντέλιο , Η Οδύσσεια της Αλίκης" της Λουσί Μπορλετό με την Αριάν Λαμπέντ

«Φιντέλιο , Η Οδύσσεια της Αλίκης» της Λουσί Μπορλετό με την Αριάν Λαμπέντ

Ε, ναι, κι αυτό το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με όλα τα οικονομικά προβλήματα και την αβεβαιότητα για το μέλλον, με όλη την καθυστέρηση διορισμού του Δημήτρη Εϊπίδη για άλλα τρία χρόνια στη θέση του Γενικού Διευθυντή, θα έχει πολύ δυνατό πρόγραμμα. Αλλά και -όχι, δεν ξιπαζόμαστε- διεθνείς προσωπικότητες. Πρώτος και καλύτερος ανακοινώθηκε χθες ο Φατίχ Ακίν, που θα 'ρθει στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου) για να παρουσιάσει την καινούργια πολυσυζητημένη ταινία του «Η μαχαιριά», που έχει επίκεντρο τη γενοκτονία των Αρμενίων.

 

Δεν είναι η μόνη δυνατή και ερεθιστική ταινία πρόσφατης σοδειάς που εξασφάλισε ο Δημήτρης Εϊπίδης για τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», το αγαπημένο παράλληλο τμήμα της διοργάνωσης, που φιλοξενεί ό,τι πιο τολμηρό και πρωτοπόρο διαθέτει το παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά. Ετσι και φέτος, ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα της ενότητας ξεχωρίζουν:

 

*Ταινίες που αποτελούν επίσημες υποψηφιότητες των χωρών τους για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ: Το «Δυο μέρες, μία νύχτα» των αδελφών Νταρντέν (Βέλγιο), με την εξαιρετική ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ. Το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία), μια δεξιοτεχνικά δοσμένη ταινία κοινωνικής κριτικής ακόμα και για το καθεστώς Πούτιν. Το «Τιμπουκτού» του Αμπντεραμάν Σισακό (Μαυριτανία), για την κατάληψη του βόρειου Μάλι από τους τζιχαντιστές το 2012. Οι «Τουρίστες» του Ρούμπεν Εστλουντ (Σουηδία) και το «Σήμερα» του Ρεζά Μιρκαριμί (Ιράν).

 

*Γνωστοί σκηνοθέτες και πολυαναμενόμενες ταινίες: Εδώ οι τίτλοι είναι πολλοί. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε το «Δεύτερο παράθυρο» της Ναόμι Καβάσε. Τη νέα ταινία της Σουσάνε Μπίερ «Μια δεύτερη ευκαιρία», με ήρωα έναν ντετέκτιβ που βλέπει τη ζωή του να καταρρέει. Τον «Φοίνικα» του Κρίστιαν Πέτσολντ, που με φόντο το μεταπολεμικό Βερολίνο αναμοχλεύει τις ιστορικές μνήμες των Ναζί. Το ριζοσπαστικό σπονδυλωτό φιλμ «Κουβέντες με τους Θεούς», στο οποίο οι Γκιγέρμο Αριάγα, Μίρα Ναΐρ, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμος Γκιτάι κ.ά. διερευνούν πολιτισμούς και θρησκείες. Το πολυβραβευμένο «Ενας δρόμος στο Παλέρμο» της Εμα Ντάντε, που αναδεικνύει με μαεστρία τον γυναικείο ψυχισμό. Το «Κουμίκo, η κυνηγός του θησαυρού» των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ, όπου μια αλαφροΐσκιωτη κοπέλα αναζητά έναν θησαυρό που πιστεύει ότι κρύβεται στο «Fargo» των Κοέν. Η «Σιωπηλή καρδιά» του διάσημου Δανού Μπίλε Ογκουστ, με τις οικογενειακές σχέσεις να κλονίζονται από την οικονομική κρίση. Και, τέλος, το «Ιστορίες» της Ραχσάν Μπανί-Eτεμάντ, έναν καθρέφτη της σύγχρονης ζωής στο Ιράν, με αρετές ντοκιμαντέρ.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα δούμε στη Θεσσαλονίκη και την ταινία που χάρισε στην Αριάν Λαμπέντ το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, το «Φιντέλιο, Η Οδύσσεια της Αλίκης» της Λουσί Μπορλετό. Η πρωταγωνίστρια του «Attenberg» και των «Αλπεων» υποδύεται εδώ μια ναυτικό σε συναισθηματική σύγχυση.

 

Β.Γεωργ.

 

Scroll to top