07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλες επιστροφές: ο Σαμαράς στη Βουλή

303 ημέρες μετά την τελευταία του εμφάνιση, ο πρωθυπουργός «ξεναγήθηκε» στους χώρους του Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία του αγιασμού, και μάζεψε τα παράπονα των βουλευτών του.
      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Μπορεί να του πήρε ένα χρόνο να βρει το δρόμο, «μα ο γυρισμός πάντα αξίζει περισσότερο», όπως έγραφε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Ο Σαμαράς βρέθηκε στη Βουλή, φίλησε το χέρι του Ιερώνυμου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, μίλησε και με καμιά 15αριά βουλευτές του και αποχώρησε

Μπορεί να του πήρε ένα χρόνο να βρει το δρόμο, «μα ο γυρισμός πάντα αξίζει περισσότερο», όπως έγραφε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Ο Σαμαράς βρέθηκε στη Βουλή, φίλησε το χέρι του Ιερώνυμου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, μίλησε και με καμιά 15αριά βουλευτές του και αποχώρησε

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επανεμφανίστηκε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας και περιοδεύοντας στο καφενείο και το εντευκτήριο προσπάθησε να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια που παρατηρείται σχεδόν σε όλη τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για την ακολουθούμενη πολιτική.

 

Η τελευταία φορά που ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάρει το λόγο στο Κοινοβούλιο ήταν στις 7 Δεκεμβρίου του 2013, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, όταν υποσχόταν με αυτοπεποίθηση πως είναι «ψέμα ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητα με νέους, μεγαλύτερους φόρους που θα φτάνουν τα όρια της δήμευσης». Οι εξελίξεις ωστόσο με τον ΕΝΦΙΑ μάλλον δεν τον δικαίωσαν.

 

Επανέναρξη

 

Χθες το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανακοίνωσε τόσο την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, μετά τη λήξη των Θερινών Τμημάτων, όσο και την επίσημη κατάθεση του αιτήματος του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη το απόγευμα στις 18.00 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία. Την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός και να αναμετρηθεί, από το πλέον θεσμικό βήμα, με τον Αλ. Τσίπρα και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

 

Στην πανηγυρική συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, σημειώθηκαν αρκετές απουσίες, με σημαντικότερες αυτές της πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, αλλά και των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι περίπου το 1/3 του Σώματος, δηλαδή περίπου 100 βουλευτές από όλα τα κόμματα, ήταν απόντες. Ειδικά από τη ΔΗΜΑΡ οι παρόντες ήταν μόλις τρεις, εξαιρουμένου του Φ. Κουβέλη, (Γ. Πανούσης, Δημ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης).

 

Τον πρωθυπουργό, που μπήκε πρώτος στην αίθουσα, πλαισίωναν στα έδρανα της κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και ακριβώς από πίσω κάθονταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη και οι υφυπουργοί Κ. Παπακώστα και Ν. Μηταράκης.

 

Στη «βιτρίνα», δηλαδή την πρώτη σειρά των εδράνων της συντηρητικής παράταξης, βρέθηκαν οι Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Γιακουμάτος, Τ. Νεράτζης και Θ. Μπούρας. Στο ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Ευάγγ. Βενιζέλο βρισκόταν όπως πάντα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ενώ δίπλα στον Αλ. Τσίπρα κάθονταν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Π. Κουρουμπλής και Π. Λαφαζάνης.

 

«Συνωστισμός»

 

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο αρχιεπίσκοπος χαιρέτησε με θερμή χειραψία τον πρωθυπουργό και αποχώρησε συνοδευόμενος από τον α’ αντιπρόεδρο Γ. Τραγάκη.

 

Κατόπιν ο πρωθυπουργός κατέβηκε από τα υπουργικά έδρανα και περιόδευσε σε όλη τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, χαιρετώντας έναν ένα όλους τους παρόντες βουλευτές οι οποίοι δημιούργησαν έναν μικρό «συνωστισμό» γύρω του. Τετ α τετ για λίγα λεπτά είχε ο κ. Σαμαράς και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη.

 

Η σπόντα της Παρθένας

 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο καφενείο της Βουλής, όπου κάθισε με περίπου 15 βουλευτές, οι οποίοι, εμφανώς προβληματισμένοι, του εξέθεταν σειρά ζητημάτων από τις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ στο «μενού» βρέθηκαν ακόμη ο ΕΝΦΙΑ, ο τουρισμός, οι αγροτικές συντάξεις, το τραγικό τροχαίο στην Εγνατία και φυσικά ο Ολυμπιακός.

 

Την «ωραία» ατμόσφαιρα διέκοψε για λίγο η πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Παρθένα Φουντουκίδου, που έτυχε να περνά από εκεί και η οποία ρώτησε με παράπονο τον πρωθυπουργό: «Πρόεδρε, τι άλλο μπορεί να μας πάρει μια αριστερή κυβέρνηση;», με τον κ. Σαμαρά να έρχεται σε αμηχανία και να μη δίνει απάντηση.

 

Ακριβώς δίπλα στον πρωθυπουργό κάθονταν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θ. Μπούρας και η βουλευτής Φ. Αραμπατζή, ενώ απέναντί του οι Μαξ. Χαρακόπουλος και Δ. Τζαμτζής.

 

Εντολή Σαμαρά από το… καφενείο

 

Οι συγκεκριμένοι τρεις βουλευτές έθεσαν το ζήτημα των συντάξεων όσων αγροτών έχουν γεννηθεί το 1948 και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν τον Ιούνιο του ’15, αλλά τους πιάνουν τα νέα όρια ηλικίας, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να τους δοθεί η δυνατότητα για σύνταξη με το προηγούμενο καθεστώς.

 

Παρουσία βουλευτών και δημοσιογράφων ο κ. Σαμαράς δανείζεται ένα κινητό τηλέφωνο από συνεργάτη του και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ζητώντας του να εξετάσει το συγκεκριμένο αίτημα.

 

Ο Δημ. Υψηλάντης έθεσε το ζήτημα της έλλειψης γιατρών στα νησιά, αλλά και τις προοπτικές του τουρισμού στα νησιά της άγονης γραμμής, με τον κ. Σαμαρά να λέει ότι «πρέπει να το σκεφτούμε».

 

Σχολιάζοντας τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νέα εκκαθαριστικά δείχνουν ότι είναι μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα, ενώ ερωτηθείς για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης απάντησε πως «θα πάει καλά».

 

«Γαλάζιος» βουλευτής, που δεν τρέφει και τα καλύτερα των συναισθημάτων για τις μεθόδους του πρωθυπουργικού επιτελείου, σχολίασε λίγο αργότερα ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.»: «Κουβέντες καφενείου δεν κάνω. Οποιος θέλει να συζητήσει, να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα».

 

«Φλερτ» με τέως… ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Μετά την ημίωρη κουβέντα στο καφενείο και πριν αναχωρήσει για την τελετή καθέλκυσης του νέου υποβρυχίου «Πιπίνος», ο κ. Σαμαράς πέρασε και από το εντευκτήριο όπου ενημερώθηκε από την υφυπουργό Υγείας Κ. Παπακώστα για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών από τη θανάσιμη καραμπόλα στην Εγνατία. Η κ. Παπακώστα έκανε λόγο για εξαιρετική ανταπόκριση από το νοσοκομείο της Βέροιας, γεγονός που υπερθεμάτισε ο παρευρισκόμενος ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛΛ., Κ. Γιοβανόπουλος, η μητέρα του οποίου νοσηλευόταν εκεί μέχρι χθες.

 

Ο πρωθυπουργός είχε θερμή χειραψία τόσο με τον κ. Γιοβανόπουλο όσο και με την επίσης ανεξάρτητη βουλευτή Χρ. Γιαταγάνα, η οποία του εκμυστηρεύτηκε ότι αναπολεί τα εισαγγελικά της καθήκοντα και εξέφρασε την επιθυμία «να γίνει μια εξεταστική και να φέρουν τον Παπανδρέου». Ο κ. Σαμαράς χαμογέλασε με νόημα, ενώ ο Γ. Ιωαννίδης παρατήρησε: «Πρόεδρε, αυτή είναι καθαρόαιμη δικιά μας». «Εγώ δεν είμαι με κανέναν» ξεκαθάρισε αμέσως η κ. Γιαταγάνα.

 

Scroll to top