07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τέλος του… «τέλους του Μνημονίου»

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποδεικνύει την εμμονή της κυβέρνησης στο σπιράλ της ύφεσης.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Ετοιμος για την τελευταία αναμέτρηση με τον Αντ. Σαμαρά υπό τους σημερινούς ρόλους τους, δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, που θα αναπτύξει ξανά στη Βουλή του πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ΑΜΕ/ΜΠΕ

Ετοιμος για την τελευταία αναμέτρηση με τον Αντ. Σαμαρά υπό τους σημερινούς ρόλους τους, δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, που θα αναπτύξει ξανά στη Βουλή του πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Ως ακόμη μια πανηγυρική διάψευση του σεναρίου περί του «τέλους του Μνημονίου» χαρακτηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, καθώς, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την έξοδο από το σπιράλ ύφεσης, αλλά επί της ουσίας το κυβερνητικό επιτελείο εμμένει και εντείνει τις πολιτικές ακραίας λιτότητας.

 

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει τη θρησκευτική της προσήλωση στα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης», έλεγε χτες χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα (2,9% του ΑΕΠ) από αυτό που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 (2,5% του ΑΕΠ). Επιπρόσθετα η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι στο προσχέδιο καταγράφεται σαφώς η συνέχιση και η αύξηση της φοροεπιδρομής, είτε αυτή συνίσταται στη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης είτε στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Ούτως ή άλλως πάντως διακηρυγμένη αρχή της κυβέρνησης, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και δημόσιες επενδύσεις, που σημαίνει περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού.

 

Αναιρείται η προπαγάνδα

 

Πάντως το κείμενο που κατατέθηκε αναιρεί ρητά την ίδια την προπαγάνδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά, αφού στη σελίδα 11 του προσχεδίου το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναγράφει ότι «η στροφή στην οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

 

Η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται εντατικά για την τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι η «μονομαχία» μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα θα είναι πιθανότατα η τελευταία που θα βρει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στα σημερινά αξιώματά τους.

 

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και το γενικό πολιτικό πλαίσιο της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, με τη γενική «κατεύθυνση» να επιβάλλει «μαζικό πυρ σε όλα τα μέτωπα» και ανάδειξη της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η συνεδρίαση θα έχει χαρακτήρα «εσωτερικό», ενώ τις εισηγήσεις θα αναλάβουν τα μέλη του προεδρείου της Κ.Ο. και όχι ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ανθρωπιστική καταστροφή

 

Το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στη 2η διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, όπου θα παρουσιάσει εκτενώς στους παρευρισκομένους την προγραμματική πρόταση της Θεσσαλονίκης.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εκθέσει τις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ θα υπογραμμίσει ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων θα γίνουν άμεσα πράξη από την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σχηματίσει η Αριστερά.

 

Scroll to top