Pin It

Μπορεί η λέξη «τρέλα» να μη σηματοδοτεί προσβολή και υποτίμηση των ψυχικά ασθενών; Για την τέχνη ως υγιή τρέλα και την τρέλα σε άμεση συνάρτηση με την τέχνη μίλησαν επιφανείς ψυχίατροι εν όψει της σειράς εκδηλώσεων «Τέχνη και Τρέλα», που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει ώς την 31η Οκτωβρίου. Οι ομιλητές, Φώτης Καγγελάρης, διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας και μέλος της Εταιρείας Μελέτης Πολιτιστικής Ετερότητας, και Τέση Λαζαράτου, διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, μίλησαν για τη σπουδαιότητα της πρώτης εκδήλωσης τέχνης από άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, στην οποία καλύπτονται όλα τα είδη τέχνης, σε ένα διάλογο των έργων τέχνης των «τρελών» με αυτά των «φυσιολογικών», επί ίσοις όροις.

 

«Η ουσία του εγχειρήματος είναι να δώσουμε τον λόγο σε αυτούς τους ανθρώπους. Nα μην τους αντιμετωπίζουμε με λύπη ή συγκαταβατικά χαμόγελα, αλλά με ισοτιμία», εξηγεί ο κ. Καγγελάρης, ενώ μας υπενθυμίζει «ευτυχείς συγκυρίες της τρέλας με την τέχνη», όπως ο Χαλεπάς και ο Βιζυηνός. «Η ανθρώπινη φύση, άλλωστε», συνεχίζει, «δεν θα μπορούσε να εννοηθεί χωρίς την τρέλα. Η τρέλα οριοθετεί την ελευθερία».

 

Η κ. Λαζαράτου, με τη σειρά της, μας θυμίζει ότι στον αντίποδα της όμορφης αυτής εκδήλωσης ορθώνεται η μνημονιακή βαρβαρότητα, η οποία συντρίβει μέρα με τη μέρα τον χώρο της ψυχικής υγείας. Βάσει των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα έχουν κλείσει όλα τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή σε έναν χώρο που ήδη υπέφερε από ελλείψεις.

 

Τον λόγο πήραν και δύο καλλιτέχνες με ψυχιατρική εμπειρία, οι κ. Οθ. Τετενές και Κ. Νταής, οι οποίοι μίλησαν για τις δυσκολίες, αλλά και για τις φιλοδοξίες που εκφράζουν μέσα από την τέχνη τους. Ο κεντρικός χώρος της εκδήλωσης «Τέχνη και Τρέλα» θα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Εκδηλώσεις

 

Τα σημαντικότερα δρώμενα:

 

■ Εικαστική έκθεση: 6-25 Οκτωβρίου, 19.30, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

■ Ατομική Εικαστική Εκθεση του Οθωνα Τετενέ: 8-18 Οκτωβρίου, «Ηώς Χώρος Τέχνης» (Χέυδεν 38α, Βικτώρια)

■ «18 ΑΝΩ», φωτογραφική ομάδα: 10-17 Οκτωβρίου, 19.30, «Metapolis» (Αιόλου 48-50, Μοναστηράκι)

■ Χορευτική Παράσταση «Τέχνη και Τρέλα» από την ομάδα χορού «ΧΟΡΟΑΚΤΙΣ»: 15 Οκτωβρίου, 21.30, Θέατρο Εκάτη (Εκάτης 11, πλ. Κυψέλης)

■ Βραδιά ποίησης: 24 Οκτωβρίου, 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

■ Κινηματογραφικό αφιέρωμα: 31 Οκτωβρίου, 17.00, κινηματογράφος «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, Βικτώρια)

 

Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης στις ιστοσελίδες της ΕΜΠΕ, www.empealterity.com, empe-alterity.blogspot.com και www.facebook.com/empe.alterity.allos

 

Γιώργος Δρούκας

 

Scroll to top