07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ «ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΚΑΡΤΕΛ»

Νηπιαγωγοί των 280 ευρώ στην ιδιωτική εκπαίδευση

      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Είναι νηπιαγωγός, εργάζεται σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, πέρυσι ο μισθός της ήταν 350 ευρώ (καθαρά), φέτος μειώθηκε στα 280 ευρώ. Ομως εργάζεται τις ίδιες ώρες, από τις 9 το πρωί έως τις 2.15 μετά το μεσημέρι, δεν παίρνει τα ένσημα που δικαιούται και επιπλέον φοβάται να μιλήσει στην «πολύ αυστηρή εργοδότρια», για να μη χάσει τη δουλειά της.

 

Η σύντομη αυτή περιγραφή του εργασιακού καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα -και δη στην εκπαίδευση- δεν εκπλήσσει, αντιθέτως αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις σημερινές συνθήκες. Συνθήκες, όχι μόνο εκτός λογικής και αντοχών, αλλά και εκτός νόμου. Ελάχιστες φορές καταλήγουν να κριθούν στα δικαστήρια.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι ο σκληρός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού, κάτι η αγανάκτηση που οι γονείς της παιδεύτηκαν πολύ για να τη σπουδάσουν, η νεαρή νηπιαγωγός αποφάσισε, προχθές βράδυ, να στείλει το αποκαλυπτικό της e-mail στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν αναφέρει, αλλά είναι διατεθειμένη να δώσει περισσότερα στοιχεία για το εκπαιδευτήριο. Η Ομοσπονδία ήδη τα ζήτησε, ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση.

 

Εχει αρχίσει να γενικεύεται το φαινόμενο της παράνομης εκμετάλλευσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τονίζουν εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, υπολογίζοντας ότι ο αριθμός των παρανομούντων νηπιαγωγείων αφορά περίπου το 1/3 των υπαρχόντων, τα οποία υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες, αλλά είναι δύσκολο να καταγραφούν. Αλλα νηπιαγωγεία είναι ενσωματωμένα σε συγκροτήματα με Δημοτικά (ή και με Γυμνάσια–Λύκεια), ενώ άλλα συλλειτουργούν με βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου επικρατούν χαοτικές συνθήκες, λόγω των πολλών κατηγοριών εργαζομένων με ακαθόριστα επαγγελματικά δικαιώματα και διαφορετικές ελεγκτικές αρχές. Οι μεν σταθμοί υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, στα δε νηπιαγωγεία οι απασχολούμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι δηλωμένοι στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης.

 

Η Ομοσπονδία, δημοσιοποιώντας την περίπτωση της νεαρής νηπιαγωγού, επαναθέτει το σοβαρό ζήτημα των εργασιακών συνθηκών σε πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αυτό το «ιδιότυπο καρτέλ που έχουν επιβάλει πολλοί ιδιοκτήτες, με αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ και με ωράριο «λάστιχο» (μέχρι και 10 ώρες την ημέρα), κατά παραβίαση του Ν. 682/77 που προβλέπει για τους ιδιωτικούς νηπιαγωγούς τουλάχιστον τις ίδιες αμοιβές με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις δε, η εργασία είναι «μαύρη» (αδήλωτη), ώστε οι ιδιοκτήτες να συνεχίζουν απτόητοι το πάρτι της φοροδιαφυγής».

 

Να πώς γιορτάζει η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας την παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού, επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ: «Αμοιβές πείνας, μαύρη εργασία, απειλές και τρομοκρατία». «Για να καθαρίσει το τοπίο πρέπει (κι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα) ορισμένοι από τους επιτήδειους σχολάρχες να βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη», λένε εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, καλώντας συναδέλφους να καταθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για παρανομίες.

 

Scroll to top