07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί τρία

      Pin It

Νόμπελ προσεχώς

 

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα ανακοινωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι. Τα ονόματα των υποψηφίων σχεδόν ανακυκλώνονται, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πρώτος στο γνωστό γραφείο στοιχημάτων «Ladbrokes» έρχεται ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι (φωτ.), ως ο πλέον αγαπημένος των αναγνωστών, με 4/1 πιθανότητες ως προς τον δεύτερο, τον Κενυάτη Νγκούγκι Βα Τιονγκ’ο. Τρίτη στη σειρά, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία και ακολουθούν ο Σύρος ποιητής Αδωνις και ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Πατρίκ Μοντιανό. Στο τέλος της λίστας, με λιγότερες πιθανότητες νίκης, ο πολυγραφότατος Αμερικανός Φίλιπ Ροθ, ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Γιον Φόσε και ο Αυστριακός Πίτερ Χάντκε. Θυμίζουμε ότι περσινή νικήτρια ήταν η Καναδέζα Αλις Μονρό.

 

ΝΟ.ΡΑ.

 

Λεφτά από ΕΚΚ

 

Στη χρηματοδότηση 20 σχεδίων από τα 31 που κατατέθηκαν προχώρησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν τις προτάσεις για έντεκα μικρού μήκους ταινίες (που κατατέθηκαν έως και 31/01/14) και τη συγγραφή σεναρίου–development για εννέα σχέδια μεγάλου μήκους (που κατατέθηκαν έως και τις 18/08/2014). Οι έντεκα μικρού μήκους ταινίες θα μοιραστούν 154.000 ευρώ και η συγγραφή των εννέα σεναρίων 69.000 ευρώ. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι καινούργιες δουλειές των Φίλιππου Τσίτου, Σωτήρη Γκορίτσα, Ρηνιώς Δραγασάκη, Κλεάνθη Δανόπουλου, Ισαβέλλας Μαυράκη, Νίκου Καλλαρά, Βασίλη Δούβλη, Αλέξανδρου Καρδαρά, Νίκου Κρητικού. Συνολικά, στην παρούσα φάση δίνονται δηλαδή 223.000 ευρώ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η χρηματοδότηση των ταινιών μεγάλου μήκους. Αλήθεια, πότε με το καλό;

 

Β.ΤΖ.

 

Εσείς θα χάσετε

 

Σας διαβεβαιώνουμε ότι το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα είναι το ίδιο καλό και ακόμα καλύτερο από τη «Στρέλλα». Που δεν θυμόμαστε πόσα εισιτήρια είχε κόψει στο πρώτο τετραήμερο προβολών της, αλλά τα είχε πάει γενικά καλά (είχε πέσει, όμως, και πάνω σε κάτι πολύ εμπορικές ελληνικές κωμωδίες…). Εμπρός, λοιπόν, μπείτε σε μια αίθουσα και απολαύστε τη νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, θα βγείτε με ένα τεράστιο χαμόγελο, δύναμη και αισιοδοξία. Ολα αυτά τα λέμε γιατί τα 4.225 εισιτήρια σε οχτώ αίθουσες Αθήνας και Θεσσαλονίκης πραγματικά μας φαίνονται λίγα. Εκτός από τον Φίντσερ υπάρχει και το ελληνικό σινεμά.

 

Β.Γεωργ.

 

Scroll to top