xrimata

08/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Επιφυλακτικοί οι Γερμανοί βουλευτές απέναντι στο ελληνικό «δώστε και σώστε»

«Ευρωπαϊκή συνοχή δεν σημαίνει μόνο ροή χρημάτων...».
      Pin It

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι Γερμανοί βουλευτές από το τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου το σχεδόν διακομματικό αίτημα των Ελλήνων συναδέλφων τους για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσω των χρημάτων από τα κοινοτικά κονδύλια.

Στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων από το βερολινέζικο και το ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα, η επικεφαλής του γερμανικού κλιμακίου Gabrielle Hiller (Die Linke) αναγνώρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα την ανεργία, συστήνοντας όμως στους Ελληνες βουλευτές να «μην αναμένετε να δώσουμε εύκολες απαντήσεις σε τόσο δύσκολα προβλήματα. Εχετε όλες τις δυνατότητες να λύσετε τα προβλήματα εδώ, μεταξύ σας».
Εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο κόμμα του κρατιδίου, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο Frank Zimmermann σημείωσε ότι πρέπει «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού και όχι σε βάρος κάποιων άλλων», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να φύγουμε από τη λογική της εξοικονόμησης χρημάτων και να μπούμε σε μια άλλη προοπτική».

Αναφερόμενη στα «μεταρρυθμιστικά προγράμματα» που εφαρμόζονται στις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε., η βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Hiltegard Bentele δήλωσε ότι θα επιθυμούσε μεγαλύτερες πρωτοβουλίες από τα κράτη και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας διαφορετικών κομμάτων στις εθνικές κυβερνήσεις ώστε η εγχώρια συνοχή και αλληλεγγύη να επεκταθεί κατόπιν και στην Ε.Ε. «Ακούστηκε από εσάς (σ.σ. τους βουλευτές) πολλή κριτική για την πολιτική της ευρωπαϊκής συνοχής, όμως υπάρχουν δυνατότητες», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά των Πρασίνων ο Andreas Otto σημείωσε πως τρέφει μεγάλο σεβασμό για όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. «Χρειαζόμαστε οικονομική ένωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, ούτε ότι όλα τα χρέη θα τα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε.

Ο Carsten Schatz από το αριστερό Die Linke επικρότησε τα όσα είπε ο συνάδελφός του και υπογράμμισε με νόημα ότι «ευρωπαϊκή συνοχή δεν σημαίνει μόνο ροή χρημάτων».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Alexander Spies από τους Πειρατές σημείωσε ότι για το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Υπενθύμισε επίσης στους Ελληνες βουλευτές ότι «και ο γερμανικός λαός ρωτά γιατί εμείς πρέπει να πληρώνουμε για την Ελλάδα».

 

Χάρης Ιωάννου

Scroll to top