08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Εμπολα «πάτησε» στην Ευρώπη

ΙΣΠΑΝΙΑ - Νοσοκόμα που φρόντιζε στη Μαδρίτη ασθενή ιερέα που πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου, κόλλησε τον θανατηφόρο ιό και νοσηλεύεται σε καραντίνα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά εξηγήσεις για το συμβάν, ενώ το ιατρικό προσωπικό καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας.
      Pin It

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

 Ιατρικό προσωπικό έξω από το νοσοκομείο La Paz στη Μαδρίτη, ζητά την παράιτηση της υπουργού Υγείας Ανας Μάτο, μετά την μόλυνση νοσοκόμας από τον ιό του Εμπολα  REUTERS/ Andrea Comas


Ιατρικό προσωπικό έξω από το νοσοκομείο La Paz στη Μαδρίτη, ζητά την παράιτηση της υπουργού Υγείας Ανας Μάτο, μετά την μόλυνση νοσοκόμας από τον ιό του Εμπολα
REUTERS/ Andrea Comas

«Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μόλυνσης». Ο τίτλος του γνωστού βιβλίου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ελαφρώς παραφρασμένος, ταιριάζει γάντι στο υγειονομικό θρίλερ που εξελίσσεται από προχθές στην Ισπανία, αφότου ανακοινώθηκε επίσημα ότι μια νοσηλεύτρια στη Μαδρίτη έχει ασθενήσει από τον ιό Εμπολα. Η εγκληματική αμέλεια, αν όχι εγκληματική ανοησία της κυβέρνησης Ραχόι, σε συνδυασμό με ένα δημόσιο σύστημα υγείας ημιδιαλυμένο από τις περικοπές, έκαναν την Ισπανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εμφανίζεται κρούσμα μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό.

 

Το νήμα της ιστορίας ξεκινά τον περασμένο Αύγουστο, όταν η υπουργός Υγείας, Ανα Μάτο (το επίθετο της οποίας, κατά τραγική ειρωνεία, σημαίνει «σκοτώνω»!), αποφάσισε να επαναπατρίσει από την Αφρική δύο Ισπανούς ιεραποστόλους που είχαν νοσήσει από τον Εμπολα, κόντρα σε όλες τις απόψεις των ειδικών, που τόνιζαν ότι τα ισπανικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν έναν τόσο επικίνδυνο και μεταδοτικό ιό. Οι δύο ιεραπόστολοι πέθαναν λίγες μέρες μετά τη μετακομιδή τους στη Μαδρίτη, ο ένας τον Αύγουστο και ο δεύτερος στις 25 Σεπτεμβρίου. Η ασθενής είναι μία από τις νοσηλεύτριες που το φρόντιζαν.

 

Από την Τρίτη, οπότε και επιβεβαιώθηκε ότι η 44χρονη γυναίκα πάσχει από τον Εμπολα, νοσηλεύεται σε καραντίνα και η κατάστασή της κρίνεται σταθερή. Αλλα τρία άτομα, ο σύζυγός της, άλλη μία νοσηλεύτρια (η οποία τελικά βγήκε αρνητική στο τεστ) κι ένας Ισπανός μηχανικός, που είχε έρθει από τη Νιγηρία, νοσηλεύονταν επίσης σε καραντίνα, καθώς παρουσίαζαν ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, μέχρι χθες άλλα 52 άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους βρίσκονταν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Στη χώρα αμέσως σήμανε συναγερμός. Η υπουργός Ανα -«Σκοτώνω»- Μάτο έδωσε την ίδια μέρα συνέντευξη Τύπου για να καθησυχάσει τον κόσμο, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν έχει ιδέα» για το πώς μπορεί να μολύνθηκε η νοσοκόμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά εξηγήσεις για το συμβάν, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις ως απόρροια της γενικότερης αποσάθρωσης του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Publico, το προσωπικό του νοσοκομείου Carlos III της Μαδρίτης, όπου σημειώθηκε το κρούσμα, καταγγέλλει την «παντελή απουσία ελέγχου» απέναντι στο ζήτημα του Εμπολα. Λένε ότι η όλη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση του ιού περιορίστηκε σε ένα σεμινάριο μόλις 15 λεπτών, ενώ οι στολές και τα γάντια προστασίας δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Την ίδια στιγμή, το διαδίκτυο κατακλύστηκε από φωτογραφίες που μαρτυρούσαν τα πρωτόγονα μέσα με τα οποία οι υγειονομικές αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Η πτέρυγα στην οποία νοσηλεύονταν οι δύο ιεραπόστολοι είχε απομονωθεί από το υπόλοιπο κτίριο με μια απλή κουρτίνα και η πόρτα της είχε κλειστεί με ταινία ασφαλείας! Μια απλή κουρτίνα χώριζε και την άρρωστη νοσηλεύτρια από τους υπόλοιπους ασθενείς στα επείγοντα (αντί για ειδικό αποστειρωμένο θάλαμο), όπου μεταφέρθηκε προκειμένου να εξεταστεί για πιθανή μόλυνση από τον Εμπολα! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Carlos III ήταν το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο λοιμωδών νοσημάτων και τροπικών ασθενειών σε ολόκληρη την Ισπανία. Σήμερα, ελέω «μεταρρυθμίσεων», υπολειτουργεί, με το μισό προσωπικό και ανεπαρκή εξοπλισμό.

 

Ζητούν παραίτηση της υπουργού

 

Τα συνδικάτα γιατρών και νοσηλευτών ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και αξιώνουν την παραίτηση της υπουργού Μάτο -αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα-, καθώς και του επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιγνάθιο Γκονθάλεθ, υπεύθυνου για τη διάλυση του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας.

 

Κι ενώ όλοι ελπίζουν η ισπανική κρίση του Εμπολα να μην εξαπλωθεί περαιτέρω, αν μπορεί να αντληθεί κάποιο δίδαγμα από αυτή είναι ότι η λιτότητα στην υγεία σκοτώνει. Στην περίπτωση του Εμπολα, κυριολεκτικά.

 

Scroll to top