08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σφαγή της Ιγουάλα

ΜΕΞΙΚΟ - Επειτα από ομολογία δύο συλληφθέντων πληρωμένων δολοφόνων του καρτέλ Ενωμένοι Πολεμιστές, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο 28 απανθρακωμένα πτώματα αγνοούμενων φοιτητών.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

 Οι πιέσεις των διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο, στην πόλη του Μεξικού, φαίνεται ότι έδωσαν ώθηση στις έρευνες για τους εξαφανισμένους φοιτητές της Ιγουάλα  REUTERS/ Tomas Bravo


Οι πιέσεις των διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο, στην πόλη του Μεξικού, φαίνεται ότι έδωσαν ώθηση στις έρευνες για τους εξαφανισμένους φοιτητές της Ιγουάλα
REUTERS/ Tomas Bravo

Οι ομαδικοί τάφοι με τα 28 απανθρακωμένα πτώματα που βρέθηκαν στα δάση γύρω από την Ιγουάλα της μεξικανικής Πολιτείας Γκερέρο γράφουν μια νέα σελίδα βαρβαρότητας στο θρίλερ των 43 φοιτητών που αγνοούνται από τις 26 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, ύστερα από συντονισμένες επιθέσεις φονιάδων πιστολέρο και αστυνομικών εναντίον φοιτητικής κινητοποίησης, που άφησαν πίσω τους έξι φοιτητές και πολίτες νεκρούς και 17 τραυματίες, τα ίχνη των νέων που τράπηκαν έντρομοι σε φυγή χάθηκαν. Επειτα από μία εβδομάδα φημών και εικασιών, η ομολογία δύο συλληφθέντων πληρωμένων δολοφόνων του καρτέλ Ενωμένοι Πολεμιστές που λυμαίνεται την περιοχή οδήγησε τις αρχές στα απρόσιτα δάση που αποτελούν καταφύγιο των ναρκεμπόρων: εκεί, όπως κατέθεσαν, οδήγησαν 17 φοιτητές, τους εκτέλεσαν και τους έκαψαν, κάποιους ακόμη ζωντανούς, θάβοντάς τους πλάι σε άλλα πτώματα, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, Ινιάκι Μπλάνκο.

 

Η βαρβαρότητα είχε ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου όταν «νορμαλίστας», όπως αποκαλούνται οι φοιτητές των Αγροτικών Σχολών Διδασκαλικής (Νορμάλ) του Αγιοτσινάπα κατέβηκαν σε μια από τις συνηθισμένες δράσεις τους κοινωνικής κινητοποίησης προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για εκδηλώσεις τους. Την πρώτη επίθεση των ενόπλων δέχθηκαν όταν κατέλαβαν τρία λεωφορεία για να επιστρέψουν στη σχολή τους: δύο φοιτητές έπεσαν νεκροί και δεκάδες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με επιζώντες, στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση. Με τη συνδρομή της εγκληματικής ομάδας Ενωμένοι Πολεμιστές η αστυνομία επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο της ανοίγοντας πυρ ακόμη και εναντίον συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητών και συνδικαλιστών για τη βίαιη καταστολή, αλλά και κατά λεωφορείου που μετέφερε τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, πιστεύοντας ότι μέσα ήταν «νορμαλίστας». Εκτοτε 43 φοιτητές αγνοούνται.

 

Την επομένη αυτής της φονικής επιδρομής, το πτώμα του Χούλιο Σέσαρ Μονδραγκόν εμφανίστηκε στον τόπο του εγκλήματος. Πατέρας ενός νεογέννητου παιδιού, ο νεαρός είναι το απρόσωπο πρόσωπο αυτής της ενορχηστρωμένης σφαγής κατά του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος που εκπροσωπούν οι «νορμαλίστας»: είχαν γδάρει το δέρμα από το πρόσωπό του, του είχαν κόψει τη μύτη και στις κόγχες των ματιών έχασκαν δύο μαύρες τρύπες. Σφραγίδα αδιάψευστη των ναρκεμπόρων.

 

Συγγενείς των αγνοούμενων φοιτητών προσεύχονται στην αυλή της Σχολής Διδασκαλικής του Αγιοτσινάπα. Reuters

Συγγενείς των αγνοούμενων φοιτητών προσεύχονται στην αυλή της Σχολής Διδασκαλικής του Αγιοτσινάπα.
Reuters

Μάρτυρες έχουν καταθέσει πως οι φοιτητές που συνελήφθησαν από την αστυνομία παραδόθηκαν στους Ενωμένους Πολεμιστές που ήθελαν να «καθαρίσουν» την πόλη από τους ταραξίες αριστερούς, οι οποίοι με τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις τους κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας ζημιώνουν σοβαρά τις επιχειρήσεις τους-βιτρίνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

 

Σύμφωνα με έναν από τους 30 αστυνομικούς που έχουν συλληφθεί και οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας, είναι μέλη των Ενωμένων Πολεμιστών, η διαταγή για την απαγωγή των φοιτητών δόθηκε από τον διευθυντή της δημοτικής αστυνομίας και για την εκτέλεσή τους από τον ηγέτη του καρτέλ, «Ελ Τσάκι». Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο δήμαρχος της Ιγουάλα, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, που την επομένη της σφαγής έλεγε πως «δεν άκουσα τίποτα», έχει κατηγορηθεί για διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα και πέρσι αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως σκότωσε τον εσωκομματικό του αντίπαλο Αρτούρο Ερνάντες Καρντόνα και άλλα δύο μέλη του αριστερού Λαϊκού Μετώπου. Καμιά έρευνα εναντίον του δεν ξεκίνησε και τώρα, παρέα με τον αστυνομικό διευθυντή του, διέφυγαν άνετα χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει.

 

Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο, βλέποντας την εικόνα του «εκσυγχρονιστικού» Μεξικού που πλασάρει να επισκιάζεται από τον ζόφο της ανομίας και της διαφθοράς, αλλά και από τις διαδηλώσεις των φοιτητών που όλες αυτές τις ημέρες δεν έχουν κοπάσει παρά την ισχυρή παρουσία ομοσπονδιακού στρατού και αστυνομίας που στάλθηκε «για την προστασία τους», έσπασε τη σιωπή του και με ένα τετράλεπτο μήνυμα προς τον λαό υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Αλλά στη διετία της προεδρίας του έχουν βρεθεί 246 ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες πτώματα και κανείς δεν έχει συλληφθεί.

 

Η Πολιτεία βράζει και η βία κλιμακώνεται. «Αν δεν βρεθούν οι συμφοιτητές σας, τι θα κάνετε;», ρώτησε ο ανταποκριτής της «Ελ Παΐς» τον Πέδρο, επιζώντα των επιδρομών της 26ης Σεπτεμβρίου. «Θα αναγκαστούμε να πάρουμε τα όπλα», ήταν η απάντηση που έδωσε μιλώντας μπροστά από την τεράστια τοιχογραφία των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και Τσε που κοσμεί τη σχολή του. Αλλά οι ομοσπονδίες τους προτιμούν να μιλούν επίσημα για «άμυνα απέναντι στη βία, αν χρειαστεί». Φοιτητές, καθηγητές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας, ενώ πορεία με επικεφαλής τους συγγενείς των αγνοουμένων θα γίνει στην Πόλη του Μεξικού. Παράλληλα, οργανώνεται μια καμπάνια καταγγελίας της ανθρωπιστικής κρίσης στο Γκερέρο όπου το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Ασφάλειας έχει καταγράψει 4.397 φόνους το 2012-2013.

 

Scroll to top