Pin It

Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Ε.Ε. στη χώρα μας, προκειμένου να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα πρατήρια καυσίμων αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα και ειδικότερα στους Κήπους (Τουρκία), την Κακκαβιά (Αλβανία) και τους Ευζώνους (ΠΓΔΜ), όπου επιτρέπεται η πώληση καυσίμων χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Η Επιτροπή θεωρεί, όπως αναφέρεται στην απόφασή της με ημερομηνία 25/9/2014, ότι όταν ένα όχημα εφοδιάζεται με καύσιμα, το καύσιμο θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει πωληθεί για κατανάλωση και δεν μπορεί να παραμείνει υπό καθεστώς αναστολής φόρων. Ως εκ τούτου, στην πώληση του εν λόγω καυσίμου θα πρέπει να χρεώνονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

 

«Το αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για συμμόρφωσή της εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα καταγγελίας και δικαίωσης των προσπαθειών της, καθώς η πώληση αφορολόγητου πετρελαίου στα σύνορα της χώρας πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, στερεί από το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα και «χτυπάει» την ελληνική μεταφορά.

 

«Η πώληση αφορολόγητου πετρελαίου στα χερσαία σύνορα της χώρας, μόνο για τα φορτηγά τρίτων χωρών και όχι για τα ελληνικά, έχει θεσπιστεί από το 2010, χωρίς ποτέ κανένας αρμόδιος να δώσει μία αιτιολογημένη γνώμη για τη σκοπιμότητα λήψης της απόφασης αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

 

Α. Σπηλιώτη

 

Scroll to top