08/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Τουρκία

Η μάχη για το Κομπάνι στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και η στάση «αναμονής» που κρατά η Άγκυρα απέναντι στους εξτρεμιστές, παρότι ο πόλεμος έχει φτάσει στα σύνορά της, κλιμάκωσαν τις εντάσεις με τους Κούρδους και πυροδότησαν αιματηρές συγκρούσεις κυρίως στον τουρκικό νότο.
      Pin It

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που ακολούθησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως στα ανατολικά της χώρας, αλλά και σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Στον τραγικό απολογισμό συμπεριλαμβάνονται 8 νεκροί στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας άνδρας σκοτώθηκε στο Βάρτο της ανατολικής επαρχίας Μους από σφαίρα στο κεφάλι, όταν οι αστυνομικοί αποφάσισαν να στρέψουν τα όπλα τους κατά των διαδηλωτών.

 

 

Οι αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι επαρχίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», στις συγκρούσεις φέρεται να μετείχαν και μέλη της Χεζμπολά, ακραίας ισλαμικής οργάνωσης στην Τουρκία, γνωστής για τη βοήθεια που πρόσφερε στο κράτος στα βασανιστήρια και τις δολοφονίες Κούρδων την δεκαετία του 1990, η οποία τώρα στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Σε επίσκεψή του στην ανατολική πόλη Γκαζιαντέπ, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι χρειάζεται χερσαία στρατιωτική επιχείρηση για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις κατηγορίες ότι είναι «απρόθυμος» να επιτρέψει στους Κούρδους της Τουρκίας να βοηθήσουν τους μαχητές της Συρίας ή να αναπτύξει τον στρατό στα σύνορα κατά των εξτρεμιστών.

 


«Λέω στη Δύση ότι η ρίψη βομβών δεν θα δώσει τη λύση» είπε ο Ερντογάν, επευφημούμενος από τους Σύρους πρόσφυγες που άκουγαν την ομιλία του μεταφρασμένη στα αραβικά. Και ζήτησε από τους «συμμάχους» την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων καθώς και την εκπαίδευση των μετριοπαθών Σύρων ανταρτών.

 

Σχετικό θέμα: Έτοιμο να πέσει το Κομπάνι

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top