08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις νεκροί στο πεδίο βολής

Επιτροπή πραγματογνωμόνων διερευνά τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στις Γλαφυρές Μαγνησίας - Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Αμυνας - Στις 20 Οκτωβρίου επρόκειτο να απολυθεί ο άτυχος 19χρονος.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Τρεις νεκροί και ένας βαριά τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός της πρόωρης έκρηξης όλμου των 81 χιλιοστών εντός του σωλήνα εκτόξευσής του, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού στο πεδίο βολής στις Γλαφυρές Μαγνησίας.

 

Νεκροί είναι ο 19χρονος έφεδρος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος και οι λοχίες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) Γιώργος Ορφανίδης, 33 χρόνων, και Αναστάσιος Μεζάλας, 34 ετών, ενώ σοβαρά τραυματισμένος είναι ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Βακάλης, 30 χρόνων, ο οποίος νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

 

Το πρωτοφανές περιστατικό, που βύθισε στη θλίψη τις Ενοπλες Δυνάμεις με συνέπεια ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος να κηρύξει τριήμερο πένθος, συνέβη στις 13.30 χθες στο πεδίο βολής που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Μελισσάτικα και Γλαφυρές, όπου από το πρωί εξασκούνταν το 505ο Τάγμα Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στον Βόλο.

 

Ξαφνικά και χωρίς να γίνει γνωστό ώς αργά χθες τι προκάλεσε την πρόωρη έκρηξη (υπό κανονικές συνθήκες το βλήμα εκρήγνυται κατά την προσβολή του στόχου) το βλήμα εξερράγη πριν βγει, με αποτέλεσμα να «σκάσει» ο πυροσωλήνας και έτσι να βρουν ακαριαίο θάνατο τα τρία πιο κοντινά σ’ αυτόν άτομα, ενώ ο υπολοχαγός που βρισκόταν μακρύτερα τραυματίστηκε βαριά.

 

Διατάχθηκε ΕΔΕ

 

Ο τελευταίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του Στρατού στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε εξωτερικά τραύματα -ευτυχώς από την εκτόνωση των αερίων δεν προκλήθηκαν εσωτερικά τραύματα. Ακολούθησε πολύωρη εγχείρηση κατά την οποία του αφαιρέθηκε θραύσμα χωρίς να διαπιστωθεί τραυματισμός ζωτικού οργάνου.

 

Μετά τη γνωστοποίηση του δυστυχήματος μετέβησαν επιτόπου με εντολή του υπουργού ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, ενώ διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Λάρισας. Ακόμη εστάλη επιτροπή πραγματογνωμόνων προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

 

Γονείς μικρών παιδιών

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αμυνας, ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλους επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου κι ο λοχαγός του τού πρότεινε να μη λάβει μέρος στην άσκηση, ωστόσο ο νεαρός προτίμησε να κάνει τη βολή. Ο 19χρονος καταγόταν από την Πάτρα, ήταν γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ οι δύο λοχίες ήταν έγγαμοι και πατέρες μικρών παιδιών. Ο πατέρας του 30χρονου υπολοχαγού υπηρετούσε και αυτός στον Στρατό Ξηράς και πριν από μερικούς μήνες, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, σκοτώθηκε εκτός υπηρεσίας.

 

……………………………………………………………………..

 

Αβραμόπουλος: «Επεσαν στο καθήκον»

 

Την οδύνη και τη συντριβή σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στον Βόλο εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα, τα αίτια του οποίου διερευνώνται. Ολοι αιφνιδιαστήκαμε. Η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι «τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον, τους αποδίδουμε τον σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί».

 

Τον οδύνη του και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των άτυχων στρατιωτών εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας. Τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τριών οπλιτών εξέφρασε το ΚΚΕ. Οι βουλευτές της Επιτροπής κράτησαν ενός λεπτού σιγή ύστερα από πρόταση του Γιάννη Δημαρά (ΑΝ.ΕΛΛ.).

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top