08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

6ο ΓΕΛ ΑΧΑΡΝΩΝ

Συγχωνεύουν τμήματα, ταλαιπωρούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθητές έκαναν αποχή και απέκλεισαν επί δύο ώρες τη λεωφόρο Κύμης.
      Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Καθημερινά απορρίπτονται αιτήματα για δημιουργία νέων τμημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας. Οι μαθητές στοιβάζονται ανά τριάντα στις τάξεις (ενίοτε και 40, όπως γράφαμε χθες!), με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσλειτουργικές, ενώ την ίδια στιγμή οι καθηγητές υφίστανται εργασιακή εξόντωση.

 

Στην Α' Λυκείου του 6ου ΓΕΛ Αχαρνών φοιτούν 103 μαθητές, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθητές είναι μοιρασμένοι σε πέντε τμήματα των 20 ατόμων περίπου, καθώς σύμφωνα με τον νόμο 4186 (άρθρο 28, παρ. 15) προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τρία άτομα σε κάθε τμήμα στο οποίο φοιτά μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Την περασμένη βδομάδα το σχολείο έλαβε εντολή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η οποία ουσιαστικά λέει να γίνει μια επιλεκτική ανάγνωση του νόμου και το σχολείο να προχωρήσει σε συγχώνευση των τμημάτων. «Η Διεύθυνση αγνοεί ότι ένας μαθητής κινείται με τροχήλατο όχημα και δύναται να έχει πρόσβαση μόνο σε μία αίθουσα χωρητικότητας 22 μαθητών», μας λέει ο Αντώνης Καραμποΐκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

 

«Ο σχολικός σύμβουλος που ήρθε συναντήθηκε με τους καθηγητές, τη διεύθυνση του σχολείου και αντιπροσωπεία μαθητών. Επιχειρηματολόγησαν σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας πέντε τμημάτων και φάνηκε να τον πείθουν, καθώς δήλωσε ότι θα γνωμοδοτούσε θετικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» τονίζει ο πρόεδρος και συνεχίζει:

 

«Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δ.Ε. Αν. Αττικής. Συναντήσαμε τη σύμβουλο εκπαιδευτικών θεμάτων, η οποία μας είπε ότι ενώ εμείς λειτουργούμε πέντε τμήματα, σε διπλανά σχολεία υπάρχει έλλειψη καθηγητών και μας κάλεσε να μοιραστούμε τη μιζέρια μας». Την ίδια μέρα παρενέβη και η Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, η οποία ζήτησε επίσημη απάντηση σχετικά με την ύπαρξη πέντε τμημάτων, προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

 

Την ίδια μέρα οι μαθητές έκλεισαν το σχολείο και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ λίγο αργότερα απέκλεισαν τη λεωφόρο Κύμης για περίπου δύο ώρες, μοιράζοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό στους οδηγούς. «Χθες κάναμε αποχή και κρεμάσαμε πανό στα κάγκελα του σχολείου. Οπως έχουν τα πράγματα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε μαθήματα, οπότε σαν τελευταία μας δράση θα οργανώσουμε μαθητική κινητοποίηση με πούλμαν στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής» λέει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος των μαθητών, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

 

Για σχέδιο γενικότερης υποβάθμισης της εκπαίδευσης κάνει λόγο η Κίτσα Μαμίτση, αντιπρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής. «Το υπουργείο επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια κενά κυρίως με την αύξηση των μαθητών στα τμήματα, τις συγχωνεύσεις σχολείων και την επιμήκυνση του ωραρίου των καθηγητών» λέει η Κ. Μαμίτση και τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα και επίσημα.

 

Scroll to top