08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρυσόστομος vs Κομφούκιος

Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του τέως μητροπολίτη Ζακύνθου για τον φιλόσοφο παρ’ ολίγον να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ελλάδας.
      Pin It

Του Δημήτρη Τερζή

 

Θέμα με τις… προτομές έχουν, όπως φαίνεται, οι Ζακυνθινοί και κάθε χρόνο προστίθεται κι από ένα επεισόδιο που διχάζει την τοπική κοινωνία και φέρνει στο φως αντιπαλότητες. Πέρυσι ήταν η προτομή του ναυάρχου Ουσάκοφ η οποία στήθηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου, φέτος ήταν η σειρά της προτομής του… Κομφούκιου!

 

Η συγκεκριμένη προτομή δωρήθηκε στη Ζάκυνθο από εκπροσώπους της κινεζικής επαρχίας Σαντόγκ, με την οποία αδελφοποιήθηκε πρόσφατα το νησί. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να τοποθετήσει την προτομή στην πλατεία του Αγίου Λουκά, όπερ και εγένετο, αλλά δεν υπολόγισε στην αντίδραση του τέως μητροπολίτη Ζακύνθου και νυν Δωδώνης, Χρυσοστόμου.

 

Λεκτικό επεισόδιο

 

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας, που γίνεται κάθε χρόνο στα Ιόνια Νησιά, και συγκεκριμένα πριν από μερικές μέρες κι αφού είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ναυάρχου Ουσάκοφ, ακολούθησε λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του μητροπολίτη και του νέου δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά. Το επεισόδιο συνέβη κατά τη διάρκεια μιας μικρής δεξίωσης και, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ξεκίνησε με την ατάκα μιας κυρίας απ’ τη ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία αναφέρθηκε στον καλό καιρό που έκανε εκείνη τη μέρα. Πάντα σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος απάντησε μάλλον ειρωνικά πως αυτό οφείλεται στον Κομφούκιο. Η απάντηση αυτή συνοδεύτηκε κι από απαξιωτικά σχόλια για τον Κινέζο φιλόσοφο, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα τον δήμαρχο, ο οποίος και αποχώρησε απ’ την εκδήλωση παρέα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

 

Μάλιστα η δημοτική αρχή δεν έμεινε εκεί, αλλά κυκλοφόρησε και σχετικό δελτίο Τύπου στο οποίο μιλάει για «θρησκευτικές κραυγές από ανεύθυνα χείλη ιερωμένων», ενώ παράλληλα καυτηριάζει εμμέσως πλην σαφώς τον ρόλο του μητροπολίτη Χρυσόστομου στα εκκλησιαστικά της Ζακύνθου καθώς, αν και πρώην, φαίνεται πως έχει μεγαλύτερο ρόλο και παρουσία στο νησί απ’ τον νυν μητροπολίτη Διονύσιο. Χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

 

«Στο περιθώριο των εκδηλώσεων υπήρξαν απρεπείς δηλώσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του μητροπολίτη Δωδώνης ενώπιον της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας και του γενικού γραμματέα Τουρισμού αναφορικά με την τοποθέτηση της προτομής του φιλοσόφου Κομφουκίου σε δημοτική πλατεία, για τις οποίες ο Δήμος Ζακύνθου ουδεμία ευθύνη φέρει. Οι δηλώσεις αυτές, πέραν των άλλων, προσέβαλαν τη ρωσική αντιπροσωπεία καθώς επίσης και τη Δημοκρατία της Κίνας.

 

Διακριτοί ρόλοι

 

»Για το θέμα θα ενημερωθεί άμεσα η Ιερά Σύνοδος, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Εξωτερικών, επειδή αφορά πρώτιστα τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Επισημαίνεται δε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δήμαρχος Ζακύνθου, στο πλαίσιο της πολιτικής διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας, σέβεται την τοπική Εκκλησία και τον μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, δεν υπεισέρχεται στα εσωτερικά αυτής και στην εκπροσώπηση της τοπικής εκκλησίας, πλην όμως δεν θα επιτρέψει μισαλλόδοξες θρησκευτικές κραυγές να εκτοξεύονται από ανεύθυνα χείλη ιερωμένων».

 

Scroll to top