07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Φιλοσοφική συζήτηση στο Booze Cooperativa

 

Το «Εργοτάξιο Ιδεών» και οι εκδόσεις «Ευρασία» σήμερα στις 19.00 (έως τις 21.00) θα φιλοξενήσουν τον κοσμήτορα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργο Ξηροπαΐδη, σε ομιλία με θέμα «Η φιλοσοφία σε κρίση: το παράδειγμα της διαμάχης Κασσίρερ-Χάιντεγκερ στο Νταβός το 1929». Πρόκειται για μια διαμάχη που φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια της ταραγμένης εποχής της, παραμένοντας όμως σημαντική για την κατανόηση της σύγχρονης φιλοσοφίας, θέτοντας αφ' ενός τα θεμέλια της ρήξης ανάμεσα στην αναλυτική φιλοσοφία και τη φαινομενολογική παράδοση, αφ' ετέρου τις προϋποθέσεις για τη γεφύρωση του χάσματος αυτού σήμερα. Στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, 2103240944), είσοδος ελεύθερη.

 

……………………………………………

 

Στο «Bios» ξανά

 

Για λίγες ακόμα παραστάσεις (έως τις 12 Οκτωβρίου) συνεχίζεται στον πολυχώρο του «Bios» το θέατρο δωματίου «Σάρα Κέιν, 4.48 Ψύχωση» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Ενα έργο που χαρακτηρίζεται από τη μεταδραματική δομή του μέσα από μια ωμή και αποκαλυπτική γλώσσα. Ενας μονόλογος ή ένα έργο για πολλές φωνές. Πρόκειται για την περσινή sold-out παράσταση που επιστρέφει στο «Biοs» της Πειραιώς για οκτώ παραστάσεις (Πέμπτη – Κυριακή, έναρξη: 20.30. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ ενιαίο).

 

……………………………………………

 

Για τον συνθέτη Αλέκο Ξένο

 

«Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου» παρουσιάζεται απόψε στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (19.30).

 

Για τον συνθέτη και το έργο του θα μιλήσουν οι: Αγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Νικίας Λούντζης, δικηγόρος & συγγραφέας, Λευτέρης Ξανθόπουλος, ποιητής – σκηνοθέτης, Νίκος Τσούχλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Erol Ucer και επιμελητής της έκδοσης. Τη βραδιά θα συντονίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης.

 

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Η εποχή των Κενταύρων – Ο Μουσουργός Αλέκος Ξένος» (διάρκεια: 51′, έτος παραγωγής: 2009). Στην έκδοση παρουσιάζονται η «Αυτοβιογραφία» του συνθέτη (σχολιασμένη από τον επιμελητή του τόμου Αλέξανδρο Χαρκιολάκη) και το «Χρονολόγιο» της ζωής του (συνταγμένο από τον Διονύση Σέρρα). Το έργο του αναδεικνύεται μέσω της αναλυτικής καταγραφής του προσωπικού του Αρχείου (από τη Βαλεντίνη Τσελίκα), της Εργογραφίας του (από τον Διονύση Μπουκουβάλα) και της δισκογραφικής του παραγωγής (από τον Θωμά Ταμβάκο). Η έκδοση συνοδεύεται από CD που περιλαμβάνει τρία πολύ σημαντικά συμφωνικά έργα του Αλέκου Ξένου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Καβαλλιεράτου: τη «Συμφωνία αρ.1 της Αντίστασης», τον «Σπάρτακο» και το «Ο Διγενής δεν πέθανε».

 

……………………………………………

 

Παρουσίαση βιβλίου

 

«Το πνεύμα του Μυστρά» του Δημήτρη Κατσαφάνα, από τις εκδόσεις «Ιδιομορφή», παρουσιάζεται σήμερα στις 19.00, στην αίθουσα στου Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός» (πλ. Καρύτση 8). Θα μιλήσουν οι: Λίνος Μπενάκης (τέως διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας), Χρήστος Γιανναράς (ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας), Νίκος Ζίας (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης) και θα συντονίσει ο αρθρογράφος και τεχνοκριτικός, Νίκος Ξυδάκης.

 

………………………………………….

 

ΘΕΑΤΡΟ – Επιλογές

 

Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη ([email protected])

 

*ΑΡΓΩ

 

(Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 2105201684)

 

«Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη.

 

Παίζουν: Αιμ. Υψηλάντη, Α. Σταύρου, Μ. Τσαρούχα

 

Πέμ.-Σάββ. 21.00, Κυρ. 19.15.

*Δ3

 

(Διδότου 3, Κολωνάκι, 2103642990)

 

«Τρεις κι εγώ» – Αφιερωμένη στην commedia dell’arte

 

Από την ομάδα «Ανήσυχοι Θεατρίνοι».

 

Τετ., Πέμ. 21.30.

 

*ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

 

(Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2109005800)

 

«Αίματα»- Δράμα του Ευθύμη Φιλίππου.

 

Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Γ. Γάλλος κ.ά.

 

Τετ.-Κυρ. 21.00.

*ΑΜΙΡΑΛ

 

(Αμερικής 10, Κολωνάκι, 2103639385)

 

«Ισιδώρα Ντάνκαν – Η ζωή μου» – Μονόλογος του Θανάση Θεολόγη.

 

Παίζουν: Ιωάν. Δελάκου. Στο πιάνο ο Γ. Στούπελ.

 

Παρ., Σάββ. 21.15, Κυρ. 21.00.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ (Κύπρου 91Α, Κυψέλη, 2130040496). Δευτ., Τρ. 21.00.

 

«Ανεπίδεκτη διόρθωσης»

Δράμα του Στέφανο Μασίνι

 

Σκην.: Μ. Κοιλάκος. Ερμηνεύουν: Τ. Παλαιολόγου, Μ. Κοιλάκος.

 

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της σπουδαίας Ρωσίδας δημοσιογράφου, Αννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε για τα «πιστεύω» της το 2006, ο σύγχρονος Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Στέφανο Μασίνι συνθέτει ένα θεατρικό παζλ. Αφορμή τα γραπτά, οι συνεντεύξεις της, η ίδια της η ζωή και η πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της, καθώς ασκούσε έντονη κριτική στον Πούτιν και όχι μόνο.

*ΠΟΡΕΙΑ

 

(Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας, 2108210991)

 

«Blasted – Ερείπια» – Δράμα της Σάρα Κέιν.

 

Παίζουν: Ακ. Καραζήσης, Λ. Παπαληγούρα κ.ά.

 

Τετ.-Κυρ. 21.00 & 1, 2, 7, 8, 9/11, 21.00.

 

«Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή» – Κοινωνικό του Δημήτρη Δημητριάδη.

 

Από την ομάδα «Ασίπκα»

 

6, 7, 14, 20, 27, 28/10, 3-6/11 στις 21.00.

*ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

(Πειραιώς 206, Ταύρος, 2103418550)

 

«Στο Γαλατά ψιλή βροχή» – μουσικοθεατρικό του Πάνου Σκουρολιάκου.

 

Παίζουν: Π. Σκουρολιάκος, Θ. Στίγκα

 

Δευτ., Τρ. 21.00.

 

………………………………………….

ΣΙΝΕΜΑ – Επιλογές

 

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])

 

«Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα. Με τους Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αγγελο Παπαδημητρίου, Ρομάνα Λόμπατς, Πάτι Πράβο.

 

Ανάμεσα σε road movie και ιστορία ενηλικίωσης, μια αφοπλιστικά ζεστή κι αξιαγάπητη ματιά στη σύγχρονη Ελλάδα και στη διαχρονική εφηβεία. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών.

 

(ΑΘΗΝΑΙΟΝ 4 CINEPOLIS, ΑΙΓΛΗ 1, ΔΑΝΑΟΣ 1, ΕΛΛΗ, ΚΗΦΙΣΙΑ 1 CINEMAX, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ 1)

«Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»  του Ντέιβιντ Φίντσερ. Με τους Μπεν Αφλεκ, Ρόζαμουντ Πάικ.

 

Ανάμεσα σε αγωνιώδες θρίλερ και απολαυστική μαύρη κωμωδία για τα δεινά του γάμου. (ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 2, ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ 10, ODEON STARCITY 10, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ 4, VILLAGE MALL 10 & 13, VILLAGE PENTH 1 & 9, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 2 & 8, ODEON ΟΠΕΡΑ 1, ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΠΛΑΚΑ, ΝΙΡΒΑΝΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 2, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 3, CINE ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ 2, ΝΑΝΑ CINEMAX 1, ΝΑΝΑ CINEMAX 2, ΝΑΝΑ CINEMAX 4, ΝΑΝΑ CINEMAX 5, ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1, ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2, ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 1, ΒΑΡΚΙΖΑ 1, ΒΑΡΚΙΖΑ 2, ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ 9 & 11, ODEON STARCITY 1, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ 1 & 5, VILLAGE MALL 7, VILLAGE ΡΕΝΤΗ 4 & 7, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 7, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ 5, VILLAGE METRO MALL ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1 & 5)

 

«The guest» του Ανταμ Γουίνγκαρντ. Με τους Νταν Στίβενς, Μάικα Μονρό.

 

Στο κλασικό μοτίβο του θρίλερ γύρω από έναν μυστηριώδη άγνωστο, καλογραμμένη και καλοσκηνοθετημένη ταινία μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον Νταν Στίβενς του «Downton Abbey». (NANA CINEMAX 5, ODEON KOSMOPOLIS MΑΡΟΥΣΙ 5, ODEON STARCITY 7, VILLAGE ΡΕΝΤΗ 10)

 

«Στο σπίτι»  του Αθανάσιου Καρανικόλα

 

Με τους Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Τσορτέκη.

 

Ο ελληνικός «μεγαλοαστικός» ρατσισμός σε μια ταινία σπουδαίας αυτοσυγκράτησης, μία από τις καλύτερες της σεζόν. Η ερμηνεία της Καλλιμάνη αξεπέραστη.

 

(ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΑΕΛΛΩ CINEMAX)

«Μαγεία στο σεληνόφως» του Γούντι Αλεν. Με τους Κόλιν Φερθ, Εμα Στόουν.

 

Ο Γούντι Αλεν «ξεπετά» μια αφοπλιστικά χαριτωμένη κομεντί, παρότι μοιάζει σαν να την έγραψε μέσα σε πέντε λεπτά. Οι δυο πρωταγωνιστές δεν αφήνουν τα μάτια να περιπλανηθούν από την οθόνη. (ODEON ΟΠΕΡΑ 2, ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ 7, ODEON STARCITY 2)

«Boyhood» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ. Με τους Ιθαν Χοκ, Ελαρ Κολτρέιν, Πατρίσια Αρκέτ, Λόρελαϊ Λίνκλεϊτερ.

 

Γυρισμένη μέσα σε 12 χρόνια, η ταινία παρακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει, σ’ ένα από τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας.

 

(ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΪΔΑΡΙ)

 

Scroll to top