08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εστε έτοιμοι, δεν έχουμε 180»

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εκλογής Προέδρου και καλεί εκλογικό συναγερμό.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Την αδυναμία της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας σε εκλογική ετοιμότητα και για το 2015.

 

Μιλώντας σε συνάντηση στελεχών και πολιτικών κινήσεων, με αντικείμενο τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε προετοιμασία των ψηφοδελτίων «από τώρα για το 2016», προτρέποντας όμως άπαντες -στον υπό συγκρότηση φορέα- να είναι έτοιμοι για πρόωρες κάλπες και την επόμενη χρονιά.

 

Eξελίξεις την άνοιξη

 

Η αναφορά αυτή ευθέως συνδέεται με τις εξελίξεις σχετικά με την προεδρική εκλογή την προσεχή άνοιξη, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με την αταλάντευτη θέση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, δεν πρέπει να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής, για να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα και να μην υπονομευτεί η πορεία της οικονομίας.

 

Ωστόσο, παρά τα επιχειρήματα που προβάλλονται ως λόγοι κατηγορηματικής αντίθεσης στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, στο ΠΑΣΟΚ κατά βάση αγωνιούν για να μη δουν τα ποσοστά τους να καταποντίζονται, αν και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι με τα σημερινά δεδομένα πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

 

Στο ίδιο κλίμα αβεβαιότητας, ο Φίλιππος Σαχινίδης, αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι «θα ήταν λάθος κάποιος να λέει αυτήν τη στιγμή ότι είναι δεδομένη η επίτευξη της πλειοψηφίας» (REAL FM), ενώ στο ερώτημα διεξαγωγή εκλογών έκανε λόγο για ένα πιθανό ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και δεν επιτρέπει επανάπαυση στα κομματικά επιτελεία.

 

Σε αυτό το πλαίσιο της εκλογικής ρευστότητας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη μια πλευρά καταφεύγει στην κινδυνολογία, στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πέντε χρόνια θυσιών μπορούν με μεγάλη άνεση να χαθούν μέσα σε πέντε ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προτάσσει το κομματικό συμφέρον και επενδύει σε μια στρατηγική «δήθεν εφόδου προς την εξουσία».

 

Από την άλλη, διακρίνοντας το αδιέξοδο για τη συγκυβέρνηση, προετοιμάζει το έδαφος «για την άλλη εκδοχή», δηλαδή τις εκλογές, απευθύνοντας έκκληση, ώστε όπως δήλωσε «να είμαστε έτοιμοι και να δώσουμε μια μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος».

 

Θα μιλήσει στην Κ.Ο.

 

Επιπλέον, με γνώμονα την επικοινωνιακή διαφοροποίηση από τη Ν.Δ., ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, διευκρίνισε ότι θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «και θα καταθέσει το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα», και όχι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αντικαταστάτης του Αντώνη Σαμαρά, στη θέση του οποίου πρόκειται αρχικά να μιλήσει ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος πρόκειται να κινηθεί η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 12 το μεσημέρι, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις παρεμβάσεις των βουλευτών (ή και τις απουσίες), και ιδίως εκείνων που δημοσίως δυσφορούν με τους χειρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Scroll to top