08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταματάει ο διάλογος

      Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Το συμβούλιο αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποδέχθηκε, όπως αναμενόταν, την εισήγηση του προέδρου Αναστασιάδη για αναστολή των συναντήσεων, τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

«Το συμβούλιο αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε. Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

 

Το συμβούλιο αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της. Αλλα μέτρα θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζονται. Το συμβούλιο αρχηγών θα τηρείται ενήμερο των εξελίξεων».

 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε επικοινωνία με την εταιρεία ΕΝΙ που διεξάγει τη γεώτρηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά. Είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

«Λάθος στάση» χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων.

 

Scroll to top