ebola-eksetaseis

09/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΥΓΕΙΑ

Μέτρα για τον ιό Έμπολα από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού. Έκτακτη σύσκεψη για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.
      Pin It

Προς ενίσχυση τα μέτρα για τη μη επέκταση του ιού Έμπολα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν και η Ευρώπη είναι αρκετά εξοπλισμένη, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αναλυτές.

Δεδομένου του επιπέδου των υγειονομικών και ιατρικών κανονισμών στην Ευρώπη, «η κατάσταση δεν μπορεί αν συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία Έμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη», διαβεβαίωσε χθες (Τετάρτη) ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.

«Οταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται», είπε υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ισπανική «παραφωνία», στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανισθεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού Εμπολα, όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, «αν και οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το σφάλμα που επέτρεψε την πρώτη μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε επαναπατρισθεί από την Αφρική, υπάρχει εκεί ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitique, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, η Πορτογαλία περιλαμβάνεται στις πλέον εξοπλισμένες χώρες, με 37 κλίνες, μονάδες καραντίνας και αεροπλάνα-ασθενοφόρα, μαζί με την Δανία (42 κλίνες), την Ιταλία και τη Γαλλία (21 και 20 κλίνες αντίστοιχα).

Σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.
Η γενική γραμματέας δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της δημόσιας υγείας (ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και τα στοιχεία που αφορούν συνολικά την Ευρώπη αλλά και να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τους αρμοδίους από τους καθηγητές επιδημιολογίας.

 

efsyn.gr

Scroll to top