09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραβάει την κριτική στο… κέντρο

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη διαφωνία της με την πόλωση, την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή και την επιλογή Βορίδη για την αντικατάστασή του.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Οσο ψηλά και αν ανεβούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή, το πρόβλημα στρατηγικής στους δύο κυβερνητικούς εταίρους γίνεται πλέον εμφανές και επιτείνεται. Η απουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εξακολουθεί να απασχολεί τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ η Ντ. Μπακογιάννη προχώρησε και σε δημόσια κριτική.

 

Η πρώην υπουργός (σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ) τόνισε πως «έγινε λάθος από την πλευρά των συμβούλων του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να είναι στη Βουλή για να αντιμετωπίσει τον κ. Τσίπρα». Παράλληλα όμως, άφησε αιχμές και για την επιλογή του κ. Βορίδη να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην έναρξη της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. πρέπει να στραφεί προς το κέντρο «που σήμερα είναι ορφανό», όπως είπε και επανέλαβε τη θέση ο πρωθυπουργός «να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει τον δίαυλο επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν αυτός δεν ανταποκριθεί, τότε κακό του κεφαλιού του». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Παπανδρέου, που -όπως είπε- είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Οσον αφορά την προοπτική της κυβέρνησης ενόψει της εκλογής Προέδρου, σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να μείνει».

 

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέφερε και το θέμα του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι ο φόρος είναι «λάθος» ακόμα και μετά τις διορθώσεις που έγιναν και πρότεινε ως διορθωτικό μέτρο την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30%, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να απαιτείται η έγκριση της τρόικας.

 

Η παρέμβαση της πρώην υπουργού προκάλεσε εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αφού οι βολές αυτή τη φορά στόχευαν στον κ. Σαμαρά και την ομάδα των στενών συνεργατών του. Πλην όμως αποφασίστηκε να δοθεί έμμεση απάντηση από τη Ν.Δ. Ο γραμματέας Ανδρ. Παπαμιμίκος, με σχόλιο στα social media, απέδωσε την ευθύνη για την απόσταση της Ν.Δ. από την Αριστερά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ: «Οι μεν στήνουν εμπάργκο σε πρόσωπα στα ΜΜΕ, οι δε απαξιώνουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και δηλώνουν στο συνέδριό τους ότι δεν θα ψηφίσουν κανένα πρόσωπο. Ευτυχώς που δεν υπάρχει μόνο αυτή η Αριστερά, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θα ζούσαμε. Με την «άλλη» πάντως, την Αριστερά της ευθύνης, μπορούμε και πρέπει να συναντηθούμε ξανά».

 

Ο στόχος της προεδρικής πλειοψηφίας θεωρείται πλέον και μέσα στο κυβερνητικό σχήμα «σχεδόν ανέφικτος» και στη Ν.Δ. αναζητείται νέα αφήγηση μετά τη δημόσια προτροπή του Ευ. Βενιζέλου στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για εκλογική ετοιμότητα και το 2015.

 

Στη συζήτηση πάντως για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο στόχος της προεδρικής πλειοψηφίας επιχειρείται να αποσυνδεθεί από τη μεθαυριανή ψηφοφορία. Στις συνθήκες ασάφειας που επικρατούν τόσο για την αξιολόγηση της τρόικας όσο και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, το τελευταίο που έχει να περιμένει η κυβέρνηση είναι η ευθεία υποστήριξη από ικανό αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών. Το βάρος θα πέσει στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με γραμμή την κινδυνολογία.

 

Scroll to top