09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξωκοινοβουλευτικές επαφές

Οργανώσεις και σχηματισμοί της αριστεράς επεξεργάζονται προτάσεις για το ζήτημα του χρέους.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Το «μέτωπο» περιστρέφεται στην ανάγκη για παύση πληρωμών, διαγραφή χρέους, αλλά και στην άρνηση ισχύος του δημοσιονομικού συμφώνου της ευρωζώνης

Το «μέτωπο» περιστρέφεται στην ανάγκη για παύση πληρωμών, διαγραφή χρέους, αλλά και στην άρνηση ισχύος του δημοσιονομικού συμφώνου της ευρωζώνης EUROKINISSI

Κοινό βηματισμό στα μεγάλα ζητήματα του χρέους αναζητούν εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις και σχηματισμοί που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Οι επεξεργασίες ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, που μπορεί να λάβει και χαρακτηριστικά «μετώπου», περιστρέφονται στην ανάγκη για παύση πληρωμών, διαγραφή χρέους, αλλά και στην άρνηση ισχύος του δημοσιονομικού συμφώνου της ευρωζώνης.

 

Nέα συνάντηση

 

Η πρόταση που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε καταρχήν δεκτή για μία πρώτη συζήτηση από τις οργανώσεις, οι οποίες αναμένεται να συναντηθούν και πάλι εντός των επόμενων εβδομάδων ώστε να τοποθετηθούν εκ νέου.

 

Ηδη έχουν κατατεθεί απόψεις για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής αποτελούμενης από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστές, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της άποψης για ουσιαστική «ρήξη» με τις πολιτικές της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

 

Στην κοινή σύσκεψη κλήθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συμμετείχαν το Σχέδιο Β' του Αλέκου Αλαβάνου, το ΕΕΚ, το ΕΠΑΜ, η «ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη», το «Κίνημα Δεν Πληρώνω», το ΚΚΕ(μ-λ) και η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση». Η τελευταία συγκροτείται από στελέχη οργανώσεων και ανένταχτους που τάσσονται υπέρ της διευρυμένης συνεργασίας των οργανώσεων της «εκτός των τειχών» Αριστεράς.

 

Οι οργανώσεις συμφώνησαν, επίσης, καταρχήν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την κινηματική «συνάντησή» τους σε μια σειρά από κομβικά πολιτικά γεγονότα που επίκεινται, αρχής γενομένης την Παρασκευή, όταν θα ολοκληρώνεται η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ήδη καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα, ενώ προτάθηκε να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες την ημέρα έλευσης της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Το ΚΚΕ (μ-λ) διαφώνησε με τη διοργάνωση της αυριανής πορείας, αφού, σύμφωνα με ανακοίνωσή του «η στάση των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αντιιμπεριαλιστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν μπορεί να καθορίζεται από τις όποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες», ενώ μια τέτοια «αποσπασματική» κίνηση μεταξύ άλλων «το μόνο που θα μπορούσε να “συνολικοποιήσει” είναι η απογείωση του κοινοβουλευτικού κρετινισμού».

 

Πορεία για την τρόικα

 

Συμφώνησε όμως να διοργανωθεί πορεία την ημέρα επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά «αναφορικά με το θέμα του χρέους, δεν κρίναμε σκόπιμο σ’ αυτή τη φάση να προχωρήσουμε παραπέρα».

 

Οργανώσεις της Αριστεράς βρίσκονται κατά τα φαινόμενα σε φάση ανασύνταξης. Ενδεικτικά, το ΝΑΡ πρόκειται να προχωρήσει σε Πανελλαδική Διαδικασία το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου, το Σχέδιο Β’ σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και το ΚΚΕ (μ-λ) στην 8η Συνδιάσκεψή του.

 

Scroll to top