15/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oλλανδός ο… αρχινονός

      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Από την πρώτη ημέρα που οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έμαθαν ότι μπορεί να έτρωγαν κρέας αλόγου (ή μουλαριού ή γαϊδουριού) αντί για μοσχαρίσιο το μυστήριο βαθαίνει, με τις διαδρομές του σκανδάλου να χάνονται τελικά σε offshore προορισμούς! Στο επίκεντρο της υπόθεσης -γράφει η εφημερίδα Guardian- είναι ένας Ολλανδός έμπορος κρεάτων, ο Γιαν Φέιζεν, διευθυντής της εταιρείας Draap Trading Ltd., που είχε καταδικαστεί πέρσι επειδή είχε παραποιήσει έγγραφα και πουλούσε νοτιοαμερικάνικο κρέας αλόγου σαν ολλανδικό βοδινό.

 

Ποια είναι, λοιπόν, η Draap Trading; Μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που διοικείται από την Αμβέρσα του Βελγίου και είναι ιδιοκτησίας ενός offshore οχήματος στις βρετανικές Παρθένες Νήσους! Παρά τις διαμαρτυρίες του ότι είναι αθώος, ο Ολλανδός διευθυντής της φαίνεται ότι βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών για να αποκαλυφθούν οι διαδρομές όχι μόνο του κρέατος αλλά και του χρήματος στη βιομηχανία των τροφίμων, που είναι από τις πιο επικερδείς παγκοσμίως.

 

Από τη Ρουμανία στα σούπερμάρκετ

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της «Gaurdian», η ολλανδική Draap αγόραζε κρέας αλόγου από τη Ρουμανία, το διατηρούσε στα ψυγεία της στην πόλη Breda της Ολλανδίας και μετά τα πωλούσε σε εγχώριους πελάτες της, σε εταιρείες του Βελγίου, αλλά και στη γαλλική εταιρεία Spanghero που εμπλέκεται στην υπόθεση και η οποία με τη σειρά της προμήθευε μια άλλη γαλλική, την Comigel, που έχει εργοστάσιο και στο Λουξεμβούργο. Η γαλλική Spanghero επιμένει ότι το φορτίο που έφτασε στα χέρια της έφερε τη σήμανση «Βοδινό προέλευσης Ε.Ε.», ενώ ο Ολλανδός έμπορος λέει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ρουμάνοι προμηθευτές του ήταν πάντα απολύτως εντάξει στις συναλλαγές τους και υποστηρίζει ότι θα παρουσιάσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στις κυπριακές αρχές, οι οποίες εν συνεχεία θα τις διαβιβάσουν στις γαλλικές. «Ποτέ δεν στείλαμε άλογο για μοσχάρι» λέει. «Κάποιος μπορεί να έκανε ένα λάθος, αλλά δεν είμαστε εμείς».

 

Ωστόσο, οι διαστάσεις του σκανδάλου είναι τέτοιες που σίγουρα δεν πρόκειται για «ένα λάθος» και το πολύ σκοτεινό ταξίδι του κρέατος από τα σφαγεία στα σουπερμάρκετ, μέσω πολλαπλών offshore, ενισχύει τα σενάριο για ύπαρξη μεγάλου κυκλώματος.

 

Ερευνα οργάνωσης για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά αποκάλυψε ότι η ολλανδική Draap:

 

- Είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της Κύπρου από το 2008, έχει διευθυντή μια άλλη κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, την Guardstand Ltd., η οποία διασυνδέεται με ρωσικές επιχειρήσεις.

 

-Εχει έναν και μοναδικό μέτοχο μια άλλη ΕΠΕ, την Hermes Guardian, που είναι μια offshore στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και που με τη σειρά της είναι μέτοχος σε τουλάχιστον 12 άλλες εταιρείες με έδρα την Κύπρο, τον Παναμά και τη Ρωσία.

 

-Ενώ ο εκπρόσωπος της Draap στην Κύπρο, Ανδρέας Μερκούρης, έχει την έδρα του σε μια άλλη εταιρεία, την Trident Trust, που είναι στα πρακτικά ο γραμματέας της ολλανδικής εταιρείας.

 

Κι όσο οι αρχές προσπαθούν να βρουν την άκρη σε αυτόν τον λαβύρινθο των συναλλαγών, κάποιοι άλλοι έμποροι επωφελούνται. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία, οι πωλήσεις φρέσκου κιμά έχουν αυξηθεί κατά 50%, φρέσκου αρνίσιου κρέατος 15% και φρέσκου χοιρινού κατά 124%!

 

Scroll to top