09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παιδί των ρεκόρ

Διεθνής σε ηλικία 15 ετών και 253 ημερών ο Μάρτιν Οντεγκααρντ.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Φέτος το καλοκαίρι, ένας 15χρονος πιτσιρικάς ονόματι Μάρτιν Οντεγκααρντ ξεκίνησε ως βασικός στα παιχνίδια της 1ης κατηγορίας της Νορβηγίας με την ομάδα του, τη Στρόμγκοντσετ, τον σύλλογο με τον οποίο είχε αγωνιστεί και ο πατέρας του. Τα κατορθώματά του δεν άργησαν να ανεβούν στο YouTube και να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας του. Βέβαια οι τετραπέρατοι σκάουτ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων δεν περίμεναν τα βιντεάκια αυτά για να συρρεύσουν στη Νορβηγία. Στις εξέδρες του Μαρίενλιστ Στάντιον, στο ματς κατά της Στάμπαεκ κατά τα μέσα του καλοκαιριού αλλά και έκτοτε, «στριμώχτηκαν» γύρω στους 30 (!) εκπρόσωποι συλλόγων: Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα.

 

Εκείνο τον καιρό ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση στα νορβηγικά αθλητικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, για το κατά πόσο τέτοια υπερέκθεση είναι καλή για έναν τόσο νεαρό παίκτη. Υπήρχαν αυτοί που υποστήριζαν ότι, αν είσαι καλός, τότε η ηλικία δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο. Το αντεπιχείρημα ήταν ότι πρέπει να αφεθεί ο Οντεγκααρντ να ωριμάσει με τον δικό του ρυθμό, χωρίς την πίεση του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντός του.

 

Φαίνεται όμως ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Νορβηγίας, ο Περ-Ματίας Χέγκμο, τάσσεται με την άποψη των πρώτων. Κάλεσε τον νεότατο επιτελικό μέσο το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα και τον έβαλε να παίξει στο φιλικό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τότε ο Οντεγκααρντ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Νορβηγίας, σε ηλικία 15 ετών και 253 ημερών. Τώρα ο μικρός έχει τη δυνατότητα να γίνει ο νεαρότερος παίκτης που έχει μετάσχει ποτέ σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αν παίξει κατά της Μάλτας αύριο ή εναντίον της Ιταλίας την ερχόμενη Δευτέρα, θα καταρρίψει δύο μήνες πριν από τα 16α γενέθλιά του το ρεκόρ του Ισλανδού Σίγκουρντουρ Γιόνσον (16 χρόνων και 251 ημερών) που κρατάει από το 1983.

 

Το εντυπωσιακότερο βέβαια είναι ότι ο Χέγκμο δεν καλεί τον Οντεγκααρντ για το ρεκόρ ή απλώς για τη συμμετοχή: «Μπορεί άνετα να αγωνιστεί ως βασικός. Είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, έχει μοναδικό τρόπο να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες και χρειαζόμαστε στοιχεία σαν τα δικά του στην ομάδα μας», τόνισε πρόσφατα ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Σκανδιναβών.

 

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει άλλο ένα ρεκόρ, το οποίο θα μπορούσε να καταρρίψει ο νεαρός Νορβηγός, σε οποιοδήποτε σημείο της προκριματικής φάσης: αυτό του νεαρότερου σκόρερ σε προκριματικά Euro. Την επίδοση κατέχει ο Γκάρεθ Μπέιλ, που με τα χρώματα της Ουαλίας σκόραρε σε ηλικία 17 ετών και 83 ημερών…

 

Scroll to top