ertopen

09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νέα-παλαιά ΕΡΤ

Την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στην προ λουκέτου εποχή, υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertopen/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΗΣ


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertopen/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΗΣ

Την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ μάθαμε χθες, το αρχικό σχέδιο του κόμματος για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα λέγαμε καλύτερα, αυτό που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ας δούμε τα βασικά σημεία της πρότασης για τη ΝΕΡΙΤ που, φυσικά, μετονομάζεται ξανά σε ΕΡΤ.

 

* Ολοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Α.Ε. που υπηρετούσαν την 11/06/2013 με οποιοδήποτε είδος σύμβασης ορισμένου ή αορίστου χρόνου επιστρέφουν, εξαιρουμένου του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, των Ειδικών Συμβούλων, των Γενικών Διευθυντών που δεν ήταν υπάλληλοι της ΕΡΤ και των εργαζομένων που έχουν ζητήσει εν τω μεταξύ να συνταξιοδοτηθούν. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν επαναπροσλαμβάνονται με το ίδιο είδος σύμβασης που είχαν κατά την ημέρα κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ.

 

* Οι διακριτικοί τίτλοι και τα λογότυπα των υπαρχόντων προγραμμάτων μετατρέπονται στα αντίστοιχα που υπήρχαν πριν από τις 11/06/13.

 

* Στην τηλεόραση υπήρχαν (και πρέπει να ανασυγκροτηθούν ως είχαν) ένα κεντρικό ενημερωτικό πρόγραμμα (ΝΕΤ), ένα ψυχαγωγικό και πολιτισμού (ΕΤ1), ένα που έδινε έμφαση στην περιφέρεια και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα (ΕΤ3) και τέλος ένα υψηλής ευκρίνειας ( ΕΡΤ HD), το οποίο δεν είχε κόστος, αφού το πρόγραμμά του συγκροτούνταν από προγράμματα που μεταδίδονταν παράλληλα σε τυπική ευκρίνεια από τη ΝΕΤ ή την ΕΤ1. Εκτός Ελλάδας, η ΕΡΤ είχε ένα διεθνές τηλεοπτικό πρόγραμμα, το ERTWorld που μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο με θέαση κυρίως στην ομογένεια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής. Η νέα ΕΡΤ θα πρέπει να ανασυγκροτήσει σταδιακά τους ίδιους τίτλους προγραμμάτων με μοναδική προσθήκη ενός ακόμα ξενόγλωσσου (αγγλόφωνου – ισπανόφωνου) διεθνούς προγράμματος που θα μεταδίδεται στο εξωτερικό και θα προβάλλει τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, τα εξαγώγιμα προϊόντα, την παραγωγική ανασυγκρότηση και ειδήσεις από την Ελλάδα για τους ξένους, αλλά και την ομογένεια.

 

* Ως προς τα ραδιοφωνικά προγράμματα ισχύει το ίδιο. Η ΕΡΤ παρήγαγε επτά κεντρικά ραδιοφωνικά προγράμματα. Το Πρώτο (ενημερωτικό), το Δεύτερο (με έμφαση στο ελληνικό τραγούδι), το Τρίτο (με έμφαση στην κλασσική μουσική), την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το Κόσμος (με έμφαση στην ξένη παραδοσιακή μουσική), το Φιλία (για την ενσωμάτωση των μεταναστών) και την Φωνή της Ελλάδας, το πρόγραμμα που μεταδιδόταν από τα βραχέα και το διαδίκτυο για την ομογένεια και τους ναυτικούς μας. Ολα τα προγράμματα αυτά με μικρό σχετικά κόστος πρέπει να επανέλθουν γιατί –κάθε ένα- έχει την ιστορική προσφορά του σε αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες. Ομοίως πρέπει να διατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των 19 περιφερειακών σταθμών, όσων τουλάχιστον δεν διαλύθηκαν βιαίως μετά το λουκέτο.

 

* Επανασυγκροτούνται τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ με συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και χορωδία.

 

…………………………………………………………………………

 

* Επειτα από… «έρευνα» για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη και ο Παύλος Τσίμας αναμένεται να προσγειωθεί μετά το ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Το αν και ποια θα είναι η συνεργασία τους ίσως ξεκαθαριστεί και σήμερα, καθώς τα στελέχη του ΣΚΑΪ παρουσιάζουν το πρόγραμμα του καναλιού για τη νέα σεζόν.

 

ΣΩ.ΜΑ

 

[email protected]

 

Scroll to top