09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θύματα «κατασκευαστικού λάθους»

Στις ασφάλειες που δεν λειτούργησαν, προκαλώντας έκρηξη του βλήματος μέσα στον πυροσωλήνα, αναζητούν οι ειδικοί την αιτία της τραγωδίας στις Γλαφυρές Μαγνησίας.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

ICONPRESS

ICONPRESS

Στην εκδοχή του κατασκευαστικού προβλήματος στον όλμο και ειδικότερα στην κεφαλή του, όπου βρίσκονται οι ασφάλειες, φαίνεται να συγκλίνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τον εντοπισμό των αιτίων για την πρόωρη έκρηξή του, η οποία οδήγησε στην τραγωδία, στις Γλαφυρές Μαγνησίας, με τους τρεις νεκρούς και τον έναν τραυματία.

 

Τρόπος λειτουργίας

 

Εντούτοις, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι, για τους οποίους η ασφάλεια στο εσωτερικό της κεφαλής «απασφάλισε», με συνέπεια ο όλμος να οπλίσει και στη συνέχεια να εκραγεί, παρότι δεν υπήρξε πρόσκρουση. Το όπλο -όπως εξήγησαν στην «Εφ.Συν» αξιωματικοί που γνωρίζουν καλά τη χρήση του- στερεώνεται στο έδαφος και οι χειριστές του τοποθετούν από την πάνω πλευρά του σωλήνα τον όλμο, που -όταν χτυπήσει στη βάση του- πυροδοτείται ο προωθητικός μηχανισμός που εκτοξεύει το βλήμα.

 

Στην κεφαλή του όλμου υπάρχουν δύο εξωτερικές ασφάλειες και μια εσωτερική, για να αποτρέπουν την όπλιση του όλμου. Οι εξωτερικές αφαιρούνται από τους χειριστές πριν ρίξουν τον όλμο στον σωλήνα, ενώ η εσωτερική «απασφαλίζει» περίπου δύο δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση κατά την περιστροφή του, οπότε και το βλήμα είναι πλέον οπλισμένο και εκρήγνυται με την πρόσκρουση.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο όλμος εξερράγη μέσα στον σωλήνα, με συνέπεια να διαρραγεί το κάτω μέρος του και να ανοίξει «σαν τριαντάφυλλο». Ολα αυτά συνέβησαν, αφού οι τρεις οπλίτες είχαν πραγματοποιήσει δώδεκα βολές και αυτός ήταν ο 13ος όλμος από την ίδια παρτίδα, ενώ ο ίδιος σωλήνας είχε χρησιμοποιηθεί σε βολές φέτος τον Μάρτιο και πριν από περίπου 15 ημέρες.

 

Οπως προέκυψε -δε- από τη σύσκεψη που έγινε στα ΕΑΣ για την αναζήτηση ευθυνών στο ενδεχόμενο κακής κατασκευής του όλμου (είχαν παραχθεί εκεί και ο Στρατός προμηθεύτηκε τα βλήματα το 1995), η γόμωση είχε παραχθεί και τοποθετηθεί από εργοστάσιό τους, όμως η κεφαλή είχε έρθει από τις ΗΠΑ.

 

Κηδείες

 

Εν τω μεταξύ, σε κλίμα οδύνης και με την ελληνική σημαία να καλύπτει τα φέρετρα πραγματοποιήθηκαν χθες οι κηδείες των αδικοχαμένων οπλιτών. Αυτή των λοχιών ΕΠΟΠ, Γιώργου Ορφανίδη και Αναστάσιου Μεζάλα, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χρ. Μανωλά.

 

Η κηδεία του 19χρονου δεκανέα Φώτη Ανδρικόπουλου έγινε στο Πετρωτό Αχαΐας, αφού η σορός του μεταφέρθηκε με C-27 από το αεροδρόμιο Λαμίας στον Αραξο και από εκεί οδικώς στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

Scroll to top