Elliniko-parko

09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποικιακή σύμβαση για το «τερατούργημα»

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της επιτροπής αγώνα για το Ελληνικό δημοσιοποιήθηκαν προκλητικοί όροι της σύμβασης με τη Lamda Development - Τουλάχιστον φορείς και κάτοικοι του Ελληνικού θα έχουν πλέον την Περιφέρεια στο πλευρό τους.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συντάχθηκε για πρώτη φορά με το κίνημα υπεράσπισης του Ελληνικού και θα παρίσταται, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου, στην αυριανή συνεδρίαση του Στ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η υπόθεση μετά την απόφαση-κόλαφο του Ζ’ κλιμακίου που πάγωσε τις διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda Development.

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο από τη μεριά του προανήγγειλε οικονομική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η πραγματική αξία του δημόσιου ακινήτου είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 225 εκατ. είναι προκαταβολή και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε βάθος δεκαετίας. Να σημειωθεί ότι μόνον τα ολυμπιακά ακίνητα που βρίσκονται στο φιλέτο των 6.200 στρεμμάτων κόστισαν στους φορολογουμένους 343 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμος κατέβαλε 6 εκατ. για οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που θα γίνει παιδική χαρά.

 

Πολλαπλή ζημιά

 

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «εκποιητήριο κακής ποιότητας» και κατηγόρησε το ΤΑΙΠΕΔ ότι προκήρυξε τον διαγωνισμό, χωρίς να έχει καθορίσει τιμή εκκίνησης. Τόνισε ότι η αξία του ακινήτου είναι πολλαπλάσια από την τιμή πώλησης και εμμέσως την προσδιόρισε σε 3-5 δισ. ευρώ, ενώ υποσχέθηκε ότι θα δοθούν τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης σε ένα δεκαήμερο.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Χρήστος Καπάταης EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Χρήστος Καπάταης
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Θα παρέμβουμε στη συνεδρίαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τεκμηριώνοντας ότι έχουμε ειδικό έννομο συμφέρον», διευκρίνισε ο Χρήστος Καπάταης, νέος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα. Η περιφέρεια θα στηριχθεί στη βλάβη που θα υποστεί με την έξωση του δημόσιου ΚΤΕΟ, το οποίο λειτουργεί από χρόνια στο Ελληνικό, σε έκταση άνω των 40 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 2.500 τ.μ. Από το συγκεκριμένο ΚΤΕΟ, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών της περιφέρειας, εξυπηρετούνται 75.000 οχήματα τον χρόνο και τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 4,2 εκατ. ευρώ.

 

Στον ίδιο χώρο υπάρχει το μοναδικό στη χώρα μας εργαστήριο ανάλυσης καυσίμων, που χρησιμοποιείται από ιδιώτες, αλλά και για έρευνες του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ το ενδεχόμενο κατάργησής του θα σημάνει εκροή συναλλάγματος. Η εξασφάλιση νέου χώρου 15-18 στρεμμάτων θα κοστίσει στην περιφέρεια 4,5-5 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθεί άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για τη μεταφορά των μηχανημάτων σε νέο χώρο.

 

Αποκαλύψεις

 

Επικαλούμενος την απόφαση του Ζ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο δικηγόρος Ι. Καρδαράς αποκάλυψε πλευρές της σύμβασης, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ρήτρες καθυστερήσεων σε περίπτωση που δεν εγκριθούν οι πολεοδομικές μελέτες ή αρχαιολογικές έρευνες μέσα σε… τακτό χρονικό διάστημα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε ότι στον τελευταίο νόμο για την… Υγεία υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει μια επένδυση, το Δημόσιο θα αποζημιώνει τους επιχειρηματίες για το σύνολο των κερδών που θα τους αποφέρει το ακίνητο και δεν θα επιστρέφει μόνο την εγγυητική επιστολή!

 

Ο πολεοδόμος-μέλος της επιτροπής αγώνα, Πάνος Τότσικας, χαρακτήρισε «οικονομικό και πολεοδομικό τερατούργημα» τα σχέδια που έχουν εμφανιστεί για το Ελληνικό και προβλέπουν τη δημιουργία μιας νέας πόλης 15.000-30.000 κατοίκων με δόμηση έως 3 εκατ. τ.μ. Αναφέρθηκε στη μελέτη του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, τονίζοντας ότι «το πράσινο είναι στοιχείο του κοινωνικού εξοπλισμού μιας μεγαλούπολης».

 

Η Μαλάμω Κορμπέτη από την Ορνιθολογική Εταιρεία τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει χρήσεις για το Ελληνικό και άλλα ακίνητα του Δημοσίου χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Η Θεοδότα Νάντσιου, από το WWF, μίλησε για «κακοποίηση» του φυσικού περιβάλλοντος και ανέφερε ότι με τον επενδυτικό νόμο επιδοτούνται οικισμοί και ξενοδοχεία σε δημόσια ακίνητα που ξεπουλιούνται σε ιδιώτες.

 

«Παρούσα» στην προστασία του Ελληνικού δήλωσε και η πολιτιστική λέσχη «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που στεγάζεται στον παλιό δυτικό αεροσταθμό και διαθέτει πάνω από 20.000 ντοκουμέντα από την 70χρονη λειτουργία του παλιού αεροδρομίου. Αποκάλυψε ότι η λέσχη έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο 200.000 ευρώ για… παράνομη κατάληψη του χώρου!

……………………………………….

 

! Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Αμπελοκήπους (Τσόχα και Μπουρνάζου) οργανώνει η επιτροπή αγώνα αύριο στις 10 π.μ., την ώρα που θα συζητείται η αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για αναίρεση της απόφασης του Ζ’ κλιμακίου, με την οποία προστατεύεται το δημόσιο ακίνητο στο Ελληνικό.

 

Scroll to top