09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαζόμενοι: «Οχι» στην πρόταση Μώραλη για το λιμάνι

Κατά της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ, ΟΛΘ και το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών.
      Pin It

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του IDC (Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών) που πραγματοποιήθηκε στην Τενερίφη της Ισπανίας. Στη συνέλευση συμμετείχαν λιμενεργάτες από λιμάνια στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, εκπροσωπώντας 70.000 εργαζομένους, ενώ από τη χώρα μας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ και των λιμενεργατών του ΟΛΠ.

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε την έγκριση ψηφίσματος συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια της Ελλάδας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, το οποίο έγινε αποδεκτό και εγκρίθηκε. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί, τον Δεκέμβριο, η συνεδρίαση της Γραμματείας του IDC στην Ελλάδα σε ένδειξη συμπαράστασης.

 

«Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη είναι πανομοιότυπη με την πολιτική της Θάτσερ στη Βρετανία του ‘80, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για τους λιμενεργάτες και τα λιμάνια της χώρας», τονίζεται στο ψήφισμα, ενώ οι λιμενεργάτες σημειώνουν πως το IDC θα στηρίξει τις παρεμβάσεις των ελληνικών συνδικάτων (ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς επίσης και με πανευρωπαϊκές δράσεις. Να σημειωθεί ότι η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ την Τρίτη έστειλαν επιστολή στον δήμαρχο του Πειραιά Γιάννη Μώραλη με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρότασή του για το λιμάνι. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την έκπληξή τους για την πρόταση δημιουργίας Λιμενικού Ταμείου του Δήμου στο οποίο θα περιλαμβάνονται η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα και όπως λένε, έφτασε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση.

 

«Οποιαδήποτε πρόταση έρχεται να ενσωματωθεί στην πολιτική της πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου, δυστυχώς διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού», αναφέρουν και υπογραμμίζουν πως «η ακύρωση της πώλησης των μετοχών και η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού είναι προαπαιτούμενα και μη διαπραγματεύσιμα».

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top