Pin It

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητείται αύριο ο νέος νόμος 4178/2013 με βάση τον οποίο γίνεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ο εισηγητής της υπόθεσης αναμένεται να θέσει θέμα εάν ο επίμαχος νόμος είναι ή όχι αντίθετος στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα περίπου 500.000 ιδιοκτησίες με πολεοδομικές παρανομίες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις.

 

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο, καθώς και οι διατάξεις του 4178/2013 που προβλέπουν τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση κ.λπ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης θα επικεντρωθεί στη συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του νόμου (4178/2013) που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

 

Ο εισηγητής θα θέσει επίσης θέματα έννομου συμφέροντος από την πλευρά των κατοίκων, αλλά και εάν ο επίμαχος νόμος είναι αντίθετος στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), καθώς προβλέπει ότι στον νέο νόμο υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσής τους ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top