09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμπαρίστανται στη Χαρικά

      Pin It
Αύριο στις 11 το πρωί εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως) η υπόθεση έκδοσης στην Τουρκία της Χαρικά Κιζίλκαγια, η οποία κρατείται στις Φυλακές της Θήβας. Η 24χρονη Χαρικά, αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγας και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, συνελήφθη μαζί με τους γνωστούς αγωνιστές Ερκάν Σερίφ Τουρούντς και Φαδίκ Αντεγιαμάν τον Ιούνιο σε σπίτι στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εις βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς όπλων από τη Χίο προς τα μικρασιατικά παράλια στις 30 Ιουλίου του 2013 καθώς και διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol. Οι τρεις συλληφθέντες, παρ' ότι κατήγγειλαν μέσω της δράσης τους τα λευκά κελιά, τα βασανιστήρια, τις απαγωγές και τις δολοφονίες συντρόφων τους στην Τουρκία, διώκονται με τις διατάξεις του τρομονόμου κατηγορούμενοι γιατί προσπαθούσαν να συλλέξουν ψηφίσματα συμπαράστασης από κόμματα και θεσμικούς φορείς, καθώς και χρήματα για άλλα δέκα μέλη της Επιτροπής που έχουν διασκορπιστεί στις ελληνικές φυλακές.

Οπως πληροφορούν σύντροφοί της, η Χαρικά είχε αναγνωριστεί ως πολιτική πρόσφυγας στην Ελλάδα μόλις τρεις μήνες πριν από τη σύλληψή της, ήταν γνωστής διαμονής και συμμετείχε σε πολλούς κοινωνικούς αγώνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» στις 14 Αυγούστου 2013, σύμφωνα με το οποίο η Χαρικά Κιζίλκαγια ήταν ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες για την υπόθεση της Χίου που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Το άρθρο αναφέρεται ειδικά στη Χαρικά και έχει μεσότιτλο: «Καμικάζι αυτοκτονίας ελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές».

Η Χαρικά χαρακτηρίζεται «τρομοκράτισσα, μέλος του DHKP-C, άτομο που πιθανό να εμπλακεί σε μελλοντική βομβιστική επίθεση στην Τουρκία». Βέβαια, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Χαρικά είναι φίλη του Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος «συνελήφθη στην Αδριανούπολη ενώ προετοίμαζε βομβιστική επίθεση». Στην πραγματικότητα βέβαια ο Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη στην οδό Σόλωνος στα Εξάρχεια τον Μάιο του 2013.

«Οι επιθέσεις ενάντια στη Χαρικά, η οποία συνελήφθη ύστερα από μια συνωμοσία αποτελούμενη από ψεύτικες κατηγορίες, συνεχίζονται αυτή τη φορά με απειλές έκδοσής της» υπογραμμίζει ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί έξω από το Εφετείο.

Scroll to top