Ebola-ios

09/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Πανικός για τον Έμπολα

Έναν πιθανό θάνατο από Έμπολα αναφέρουν οι αρχές στα Σκόπια. Επιδεινώνεται η υγεία της νοσοκόμας στην Ισπανία. Εξηγήσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από τη Μαδρίτη. Έκτακτα μέτρα στα βρετανικά αεροδρόμια. Παιχνίδια προσομοίωσης, πολεμικού τύπου, για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
      Pin It

Με την κυβέρνηση της Ισπανίας να απορρίπτει τις καταγγελίες για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ασθένειας, πληροφορίες από το νοσοκομείο Carlos III της πρωτεύουσας αναφέρουν ότι η κατάσταση της 44χρονης νοσοκόμας Τερέζα Ρομέρο έχει επιδεινωθεί το τελευταίο 24ωρο, ενώ άλλα 4 άτομα νοσηλεύονται στην απομόνωση.

Η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση Ραχόι να εξηγήσει πώς μολύνθηκε η Ρομέρο σε μια πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, μετά και τις καταγγελίες των συνδικάτων εργαζομένων στον τομέα της υγείας για ελλιπή εκπαίδευση και ακατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Ζητώντας την παραίτηση της υπουργού υγείας Ανα Μάτο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στο θύμα και τους εργαζόμενους, παρά τις επώνυμες μαρτυρίες για έλλειψη ενημέρωση γιατρών και νοσοκόμων, ατελείωτες επικίνδυνα κουραστικές βάρδιες λόγω περικοπών και στολές που δεν είναι οι σωστές για την προστασία από έναν τόσο επικίνδυνο ιό.

Θάνατο πιθανώς από Εμπολα ανέφεραν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι αρχές στα Σκόπια. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας έφθασε στη χώρα στις 2 Οκτωβρίου από τη Βρετανία και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο στις 3 το μεσημέρι, όπου και εξέπνευσε μερικές ώρες αργότερα. Τα συμπτώματα ήταν πυρετός, εμετοί και εσωτερική αιμορραγία και η κατάσταση του επιδεινώθηκε ραγδαία. Δείγματα, είπε ο αξιωματούχος, έχουν σταλεί στη Γερμανία για να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου, ενώ στο μεταξύ, έχει «σφραγιστεί» το ξενοδοχείο όπου διέμενε, εγκλωβίζοντας μέσα έναν άλλο συνταξιδιώτη του, άλλους πελάτες και το προσωπικό.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες και εν τω μεταξύ λαμβάνει τα μέτρα του. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στα βρετανικά αεροδρόμια από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα ελέγχονται για συμπτώματα του ιού και θα πρέπει να καταθέτουν στις αρχές το πρόσφατο ιστορικό των διαδρομών τους, με ποιους έχουν έρθει σε επαφή και ποιος είναι ο τελικός προορισμός τους στη χώρα. Οι έλεγχοι αυτοί θα εφαρμοστούν καταρχάς στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου, αλλά και στους τερματικούς σταθμούς του Eurostar, από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό που θα αναπτυχθεί παράλληλα με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης συνόρων.

Η απόφαση δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη όλη την κυβέρνηση- ο υπουργός Αμυνας είχε ήδη εκφράσει την άποψη ότι οι έλεγχοι πρέπει να διεξάγονται κατά την έξοδο από τις πληγείσες χώρες- ενώ διακεκριμένοι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι το μέτρο του ελέγχου στα αεροδρόμια είναι «πολύ αναποτελεσματικό» και μπορεί να εφησυχάσει τον κόσμο δημιουργώντας «μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας».

Παρότι επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί η επιδημία στην Ευρώπη και την Βρετανία, όπως έγινε στην δυτική Αφρική, η κυβέρνηση Κάμερον σχεδιάζει για το Σαββατοκύριακο ασκήσεις προσομοίωσης «πολεμικού τύπου», για να εκτιμηθεί η ανταπόκριση και η ετοιμότητα του προσωπικού νοσοκομείων και ασθενοφόρων και των τοπικών αρχών.

Στις ΗΠΑ, όπου χθες πέθανε ο πρώτος ασθενής με Έμπολα, η κυβέρνηση διέταξε έλεγχο των επιβατών από τη δυτική Αφρική σε 5 αεροδρόμιο και σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή συμφώνησαν να χορηγηθούν άλλα 700 εκατομμύρια δολάρια στο υπουργείο 'Αμυνας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, με την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών στην δυτική Αφρική. Υπήρξαν όμως και 26 βουλευτές- οι 3 μόνο Δημοκρατικοί- που ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τα σύνορα της χώρας για ταξιδιώτες από τις 3 χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.

 

Σχετικά θέματα: 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top