10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόφαση-πιλότος για την ΑΕΠΙ

Δικαστήριο έκρινε ότι η αφιλοκερδής παραχώρηση δικαιωμάτων δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της εταιρείας.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Υπάρχουν και εξαιρέσεις, αποφάνθηκε προχθές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων κατά την οποία η ΑΕΠΙ (Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας) διεκδικούσε χρήματα, ενώ οι καλλιτέχνες παραχωρούσαν αφιλοκερδώς τα δικαιώματά τους.

 

Η υπόθεση αφορούσε τη συναυλία του σουηδικού συγκροτήματος «The Haunted», που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Block 33 στις 23 Οκτωβρίου 2011 και κατέληξε στα δικαστήρια κατόπιν μήνυσης της ΑΕΠΙ, η οποία υποστήριζε ότι χρειαζόταν η άδειά της.

 

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι επικοινώνησε με μέλη του συγκροτήματος τον Μάρτιο του 2011 με σκοπό τη διοργάνωση δύο συναυλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον νόμιμο εκπρόσωπο και τα μέλη του συγκροτήματος που είναι και δημιουργοί των μουσικών έργων που παρουσιάστηκαν στο κοινό.

 

Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης καταβλήθηκε αμοιβή 7.000 ευρώ και επιπλέον χρήματα για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, σίτιση, μετακίνηση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τόνισε ακόμη πως οι δημιουργοί δεν διεκδικούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην προκειμένη περίπτωση, πράγμα που διαβεβαίωσαν με επιστολή του νόμιμου εκπροσώπου τους και μέλους του συγκροτήματος, Jonas Bjorler.

 

Κατόπιν αυτών, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος και δεν χρειαζόταν την έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ ούτε καταπάτησε τον νόμο που ισχύει για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Η υπόθεση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει δεδικασμένο για πλήθος άλλων παρόμοιων περιπτώσεων που φτάνουν κάθε τόσο στη Δικαιοσύνη.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top