Pin It

Αγωνιούσα από νωρίς για το παρόν δελτίο προγνώσεως καθώς, επιρρεπής στις συναναστροφές και τα τερψιλαρύγγια, παρασύρθηκα μεσημεριάτικα στου Φώντα, στη στοά της Αμερικής, όπου έρρεαν άφθονα ρακή, κρασί και μπίρα συνοδευμένα με μυρωδάτους μεζέδες· αχ αυτές οι φθινοπωρινές ευωχίες οι ξεμυαλίστρες. Αναζητώντας οινοβαρής θέμα για το ανάθεμα των καιρών, θυμήθηκα αίφνης περιχαρής ότι στα 1582 η σήμερον, όπως η χθες και η αύριον, και επτά ακόμα ημέρες δεν υπήρξαν ποτέ και μάλιστα με παπική βούλα.

 

Την 5η Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς το Γρηγοριανό Ημερολόγιο αντικατέστησε το Ιουλιανό. Οι άγιοι πατέρες που συμμετείχαν στην 1η Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, η οποία εισηγήθηκε το τελευταίο, μπορεί να ήταν άριστοι θεολόγοι αλλά από αστρονομία είχαν μαύρα μεσάνυχτα. Ενα σφάλμα έντεκα λεπτών και δεκατεσσάρων δευτερολέπτων κατ' έτος μετατόπιζε κάθε 128 χρόνια την εαρινή ισημερία κατά μία ημέρα. Είχαν παρέλθει ήδη δεκατρείς αιώνες από την εφαρμογή του ανακριβούς ημερολογίου και ο κίνδυνος να εορτάζεται το Πάσχα το καταχείμωνο και τα Χριστούγεννα ντάλα καλοκαίρι ήταν ορατός διά γυμνού οφθαλμού.

 

Ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος ανέλαβε να διορθώσει το λάθος. Πέρασε από Ιερά Εξέταση όλους τους μήνες του χρόνου και παρέδωσε στην πυρά ως ασεβείς και αιρετικές δέκα ημέρες του φθινοπώρου. Με ευλυγισία ακροβάτη σάλταρε από την 4η στην 15η Οκτωβρίου και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εάν δεν υπήρχε η σήμερον θα είχαν γλιτώσει 22.000 άτομα που εφόνευσε κυκλώνας στην Καραϊβική το 1780, η Κούβα δεν θα γινόταν ανεξάρτητη και τα νησιά Φίτζι δεν θα γνώριζαν βρετανική κατοχή.

 

Πέριξ της Νέας Υόρκης δεν θα αντίκριζες άντρα με σμόκιν, δεν θα ξεκινούσε ο πόλεμος των Μπόερς στη Νότιο Αφρική και δεν θα λειτουργούσε η Διώρυγα του Παναμά. Στα καθ' ημάς δεν θα λάμβανε χώρα το στρατιωτικό κίνημα του 1935, ο 98χρονος Δημήτρης Ιορδανίδης θα έτρεχε ακόμα, αφού δεν θα τερμάτιζε στον Μαραθώνιο του 1976 σε 7 ώρες και 37 λεπτά και δεν θα διοριζόταν διοικητής του Αγίου Ορους ο όσιος Σταύρος Ψυχάρης.

 

Ο ελληνικός λαός θα έμενε φτωχότερος. Διότι αφενός δεν θα γνώριζε ποτέ τη συγκλονιστική μορφή της Νατάσας Αθίνη-Τσούνη, που διεκδίκησε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούσαν χαστουκίζοντας τη Δήμητρα Λιάνη στη Στοά του Βιβλίου το 1997, και κέρδισε την αθανασία. Αφετέρου επειδή δεν θα ορκιζόταν υφυπουργός Οικονομικών ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας το 2005. Ο άλλος Αντώνης, ο Σαμαράς, δεν θα εμφανιζόταν στη Βουλή. Σπουδαία τα πράσα, θα μου πεις. Εδώ ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης και δραπετεύει στα εξωτερικά. Επιπροσθέτως δεν θα τον άδειαζε η Κριστίν Λαγκάρντ. Ακου να θέλει να διώξει το ΔΝΤ. ΔυΝαμίΤης· μπουρλότο που έλεγε η Σαπφώ Νοταρά. Περιέργως τα μετέωρα προμηνύουν καλοσύνες.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top