10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Gadjo Dilo στήνουν στο Passport έναν τσιγγάνικο καταυλισμό

Gypsy ρυθμοί, τζαζ αυτοσχεδιασμοί και ρεμπέτικο

Το δημοφιλές ελληνικό συγκρότημα, μετά την καλοκαιρινή του εμφάνιση στο Ηρώδειο στο πλευρό της Μαίρης Λίντα, επανακάμπτει για δύο βραδιές στον Πειραιά.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Οι Gadjo Dilo, που παίζουν αύριο και το επόμενο Σάββατο στο Passport του Πειραιά, είναι ένα ελληνικό συγκρότημα το οποίο ανακατεύει τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μανώλη Χιώτη με τον Τζάνγκο Ρέινχαρντ. Πώς γίνεται αυτό; Παίρνουν τα τραγούδια των παλιών λαϊκών μας και τα διασκευάζουν στους gypsy ρυθμούς του Τζάνγκο. Δεν ξέρω πώς σας φαίνεται σαν αίσθηση, ακούγεται πάντως πολύ γοητευτικό, πιστέψτε με.

 

Πού μοιάζουν οι Τσιτσάνης και Χιώτης με τον Τζάνγκο Ρέινχαρντ; «Εχουν και οι τρεις μουστάκι!», μας απαντούν χαριτολογώντας. «Γεννήθηκαν όλοι τους την ίδια εποχή. Ο Τζάνγκο είναι γεννημένος το 1910, ο Τσιτσάνης το 1915 και ο Χιώτης το 1921. Θα πρέπει να πούμε πολλά για τον καθένα για να σχηματίσουμε μια εικόνα για το τι τους συνδέει και τι όχι. Θα λέγαμε, όμως, ότι ο συνδετικός κρίκος είναι ο Χιώτης.

 

Αλλωστε είναι αυτός που με επιτυχία ταιριάζει το αρχοντορέμπετικο με το swing. Σίγουρα μεγάλος γνώστης και των δύο ειδών. Παντρεύει τον κοσμοπολίτικο ήχο του Τζάνγκο με το λαϊκό τραγούδι». Και πού διαφέρουν; «Μία διαφορά τους, τεχνικής φύσεως, είναι ότι ο Τζάνγκο έγραφε μουσική που εξυπηρετούσε τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, ενώ ο Χιώτης, και περισσότερο ο Τσιτσάνης, το τραγούδι, δηλαδή τον στίχο».

 

Από πέρυσι άρχισαν να ακούγονται πολύ οι Gadjo Dilo. Κιθάρες, βιολιά, τραγούδια, και πάνω απ' όλα κέφι σε συναυλίες, στις οποίες ο κόσμος χορεύει από το πρώτο κιόλας τραγούδι. Σουίνγκ η φάση. Κάτι διαφορετικό ετοιμάζουν για το Passport. «Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε κάτι που θέλαμε από καιρό. Φτιάξαμε ένα σκηνικό τσιγγάνικου καταυλισμού και μέσα σ' αυτό θα παίξουμε ένα δίωρο πρόγραμμα, με κομμάτια από τον δίσκο μας, κάποια από αυτά που ετοιμάζουμε για τον καινούργιο και, όπως πάντα, κομμάτια του Τζάνγκο».

 

Το καλοκαίρι έπαιξαν δίπλα στη Μαίρη Λίντα, στο Ηρώδειο. «Για μας η Μαίρη Λίντα είναι ένας θρύλος της ελληνικής μουσικής. Μας έκανε μεγάλη τιμή που μας κάλεσε. Μια βραδιά αξέχαστη, με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση».

 

Γιατί υπάρχει αυτή η διάθεση στον κόσμο να ψάξει περισσότερο τις παλιές μουσικές; «Aν και ακούγεται λίγο ρομαντικό, είναι η ανάγκη για περισσότερη μελωδία».

 

Οι Gadjo Dilo, οι «τρελοί μπαλαμοί» δηλαδή, αποτελούν ένα σύνολο από καλούς οργανοπαίχτες και μία τραγουδίστρια με ταμπεραμέντο, που συνήθως χορεύει ξυπόλητη.

 

Είναι οι Κώστας Μητρόπουλος (κιθάρα), Σωτήρης Πομόνης (κιθάρα), Νίκος Βλάχος (κοντραμπάσο), Σέργιος Χρυσοβιτσάνος (βιολί), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν) και Ηλιάνα Τσαπατσάρη (φωνή). Πέρυσι περιόδευσαν στα Βαλκάνια και έπαιξαν σε δύο από τα μεγαλύτερα τζαζ φεστιβάλ, το Bansko International Jazz Festival και το Nisville International Jazz Festival.

 

Το ντεμπούτο τους άλμπουμ λέγεται «Manouche de grec». Να πώς το παρουσιάζουν οι ίδιοι: «Ενορχηστρώνουμε και επαναδιατυπώνουμε στο πλαίσιο της gypsy jazz δέκα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, ρεμπέτικα και λαϊκά, αυτοσχεδιάζουμε πάνω στις φόρμες τους, παίζουμε με τον ρυθμό και την αρμονία, αφηγούμαστε λίγο διαφορετικά την ιστορία τους και σας καλούμε να απολαύσετε αυτό το πάντρεμα απενοχοποιημένα και με ερευνητική διάθεση». Είναι πιο εύκολο να κάνεις επιτυχία με τις διασκευές σε σχέση με τα καινούργια κομμάτια; «Το ερώτημα αυτό ακούγεται λογικό, αλλά είναι πιο πολύπλοκο. Σίγουρα περνάμε μια περίοδο διασκευών που μετά από καιρό θα δούμε τι θα αφήσει, αλλά και τι θα γεννηθεί από αυτήν».

 

* INFO: Passport, Kαραΐσκου 119 – Πειραιάς τηλ. 210-4296401, Εισιτήρια: 12 ευρώ (στο bar, με μπίρα ή κρασί) και 20 ευρώ (σε τραπέζι, με ποτό).

 

[email protected]

 

Scroll to top