10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργία το Σαββατοκύριακο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Δεν πληρωνόμαστε, δεν παίζουμε

Οι ηθοποιοί απειλούν δύο πρεμιέρες με αναβολή, παρ’ όλο που ο Γιάννης Βούρος επιμένει ότι θα γίνουν.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ο Γιαννης Βουρος με τους ηθοποιούς της παιδικής παράστασης ¨"Ο γυρος του κόσμου σε 80 μερες", που η πρεμιέρα της κινδυνευει απο απεργία

Ο Γιαννης Βουρος με τους ηθοποιούς της παιδικής παράστασης ¨»Ο γυρος του κόσμου σε 80 μερες», που η πρεμιέρα της κινδυνευει απο απεργία

Φιλόδοξο πρόγραμμα με απλήρωτους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ. Απεργία το Σαββατοκύριακο εξήγγειλαν χθες οι ηθοποιοί ύστερα από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, καθώς έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο!

 

Οι σχέσεις του σωματείου εργαζομένων με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, και ειδικά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο, τον οποίο θεωρούν «καλό συνάδελφο», ήταν ώς χθες αδιατάρακτες. Μια κοφτή φράση του, όμως, χθες, στη συνέντευξη Τύπου για δύο νέες παραστάσεις, την «Αρρώστια της νιότης», σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη (ξεκινά το Σάββατο) και το παιδικό «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» (ξεκινά την Κυριακή), δηλαδή επάνω στις μέρες της απεργίας, σκοτείνιασε τα γαλήνια νερά. «Η πρεμιέρα θα γίνει…», δήλωσε ο Γιάννης Βούρος. «Δηλαδή, πώς θα γίνει;», σχολίασε η πρόεδρος του σωματείου, Νεφέλη Ανθοπούλου, που παρακολουθούσε από τα μετόπισθεν.

 

«Η πρεμιέρα θα γίνει. Ημουν έξι μέρες στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς και εκπροσώπους αρμοδίων φορέων. Καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και αγκυλώσεις του Δημοσίου. Το θέμα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών έχει καλά αλλά και πολλά κακά. Στον κουμπαρά της πρέπει κάθε 26 του μήνα να μπαίνουν χρήματα. Ομως οι επιχορηγούμενοι φορείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Οι εργαζόμενοι είναι 10 μέρες απλήρωτοι. Πετύχαμε πάντως να απεγκλωβίζεται το ΙΚΑ για 2 μήνες και εκτιμώ ότι με τη ρύθμιση αυτή θα λυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί μια σκουριασμένη εγκύκλιος», είπε ο Γιάννης Βούρος.

 

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα γίνει η πρεμιέρα χωρίς να έχουμε πληρωθεί», είπε η Νεφέλη Ανθοπούλου, προϊδεάζοντας για πιθανή περιφρούρηση της απεργίας… «Οταν βρεθήκαμε μετά την επιστροφή του κ. Βούρου από την Αθήνα δεν μας είπε πότε θα πληρωθούμε. Δεν είναι δέκα μέρες μόνο. Από τις 30 Αυγούστου έχουμε να πληρωθούμε».

 

«Δυστυχώς πρέπει να αντιδράσουμε για το αυτονόητο, τις αμοιβές μας. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με ευθύνη των υπουργείων. Υπάρχουν, όμως, συνάδελφοι που ζουν σε επίπεδα ανέχειας. Δεν στρεφόμαστε κατά της διοίκησης του θεάτρου, που οφείλω να πω ότι διάγει την καλύτερή του περίοδο. Στρεφόμαστε κατά της κυβέρνησης, που έχει συρρικνώσει την επιχορήγηση κατά 40%. Πρόκειται για στρατηγική αποδυνάμωσης του οργανισμού. Παρ’ ότι πέρυσι είχαμε μια εξαιρετικά κερδοφόρα χρονιά, μας μετακύλησαν το χρέος της όπερας με αποτέλεσμα το θέατρο να μένει καθηλωμένο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει η πρεμιέρα είναι να πληρωθούμε», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ως εκπρόσωπος του σωματείου ηθοποιών.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top