10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε το λίφτινγκ και πιάστε τις κάλπες

Στα σενάρια δομικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, με αντικατάσταση ακόμα και του Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά «εκλογές χθες», ενώ απειλεί να δώσει στη δημοσιότητα τα ονοματεπώνυμα της... διαπλοκής.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Ως ένδειξη του πανικού του κατεστημένου που συγκεντρώνεται γύρω από την κυβέρνηση αντιλαμβάνονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το νέο σενάριο που διακινείται για το ενδεχόμενο «λίφτινγκ» του σημερινού κυβερνητικού σχήματος. Τα σενάρια αυτά, που κυκλοφόρησαν στη Βουλή και τα δημοσιογραφικά γραφεία, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ώστε να απομακρυνθούν υπουργοί που «ενοχλούν» το ΠΑΣΟΚ, την αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά ή και τη δημιουργία κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ή «ειδικού σκοπού».

 

«Εκλογές χθες» απαντούν σε όλα αυτά κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι «η κρίση αντιπροσώπευσης και η καταγεγραμμένη στις ευρωεκλογές απόρριψη της κυβέρνησης επιτάσσουν την άμεση προσφυγή στην κάλπη». Αλλωστε, ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο «Κόκκινο» υπογράμμισε ότι «όλο αυτό θυμίζει ξαναζεσταμένο φαγητό», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι τακτικισμοί των αρχηγών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «αποσκοπούσαν στο να δώσουν ανάσες και να συνεχιστεί η πολιτική του Μνημονίου». Και τώρα, συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι κύκλοι είναι προφανές ότι θα κάνουν τέτοιες σκέψεις, ωστόσο αυτές οι προτάσεις πια δεν έχουν καμία τύχη.

 

Αυτή η σεναριολογία, ωστόσο, για τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη πηγή και αυτή δεν είναι άλλη από την εμφανή αδυναμία της κυβέρνησης να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. «Η κυβέρνηση νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι σε θέση να αποδομήσει τις προτάσεις που με τεκμηριωμένο τρόπο παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε στον Alpha 989 ο Πάνος Σκουρλέτης.

 

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωναν πάντως χθες ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα «όποτε εκείνοι το επιθυμούν» συγκεκριμένα ονόματα που διαπλέκονται με την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι περιπτώσεις μάλιστα, στις οποίες αναφερόταν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, δεν φαίνεται να είναι λίγες. Οπως άλλωστε ανέφερε η «Μαύρη Βίβλος της Ντροπής» (σελ. 10), που είχε εκδώσει προ μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες χαρακτηριστικές είναι οι τροπολογίες για τις περιπτώσεις:

 

*Των ελεγχόμενων τραπεζιτών, που έδωσαν δάνεια στα κόμματα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

*Των ελεγχόμενων διοικητών και διοικήσεων Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων που αποκρατικοποιούνται

*Των ενεχόμενων σε υποθέσεις μιζών και διαφθοράς

*Της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των υποβρυχίων

*Του πρώην ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ

*Των διοικήσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, του ΟΑΕΔ, της ΛΑΡΚΟ

*Αλλά και των φορολογικών διευκολύνσεων σε καναλάρχες, τραπεζίτες κ.λπ.

 

Επιπρόσθετα έχουν κατατεθεί και άλλες «ντροπολογίες», οι οποίες όμως αποφεύχθηκε να γίνουν νόμος του κράτους. Ενδεικτικές περιπτώσεις, η απαλλαγή υπόχρεων «Πόθεν Εσχες» για μετοχές ναυτιλιακών επιχειρήσεων και διαχείρισης κεφαλαίων εξωτερικού, η διευκόλυνση καταθετών της λίστας Λαγκάρντ και η νομιμοποίηση της άκυρης συμφωνίας με τη Siemens.

 

Scroll to top