Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Σε τροχιά… συρρίκνωσης έχει εισέλθει ο δημόσιος τομέας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να θυμίζει χθες, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, ότι αν και δεν υπάρχουν «ποσοτικοί στόχοι» απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση».

 

Για να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα, η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυση ακόμη 5.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Μέρος τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο του 2015. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά και τις παράνομες μονιμοποιήσεις θα επεκταθούν, αλλά χωρίς να συνδέονται με ποσοτικούς στόχους».

 

Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα έχει εξαρχής προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές που επιχειρεί να εφαρμόσει το ΥΔΜΗΔ οδηγούν σε έναν επόμενο κύκλο απολύσεων και τη διάλυση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Η αντιπαράθεση παραμένει σε δύο μέτωπα: τον «επανέλεγχο» και την «αξιολόγηση». Αμφότεροι οι νόμοι έχουν, προς το παρόν, ακυρωθεί στην πράξη. Σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ με την οποία ζητά την ακύρωση των αποφάσεων της «αξιολόγησης-λαιμητόμου». «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του στη διεκδίκηση του δίκαιου των αγώνων του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προκηρύσσοντας για σήμερα στάση εργασίας από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών μέχρι τις 12.00 και καλώντας σε συλλαλητήριο στις 09.30 έξω από το ΣτΕ. Το απόγευμα, στις 19.00, η Ομοσπονδία καλεί σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσής της. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει οι ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ.

 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών «ξεπονοκεφαλιάζει» από τους δικούς του «ποσοτικούς» στόχους. Επειτα από δύο παρατάσεις στις προθεσμίες της Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι εθελοντικές μετατάξεις μέσω του προγράμματος έφτασαν τις 2.827 –ο στόχος ήταν οι 3.000. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά τι, καθώς και ότι δεν αναμένεται «εμπλοκή» με τους δανειστές. Σε περίπτωση που η τρόικα ζητήσει από την ελληνική πλευρά να πλησιάσει περαιτέρω τον στόχο, είναι πιθανό να δοθεί νέα παράταση, τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από πλευράς δημοτικών υπαλλήλων.

 

Scroll to top