ainta1

10/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Άιντα: Να εκτονωθεί η κατάσταση στην Κύπρο

Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, δεν έχουν σταματήσει, απλά έχουν ανασταλεί και υπάρχει η δέσμευση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν.
      Pin It

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Υπάρχει ανάγκη για εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στη θάλασσα, δήλωσε σήμερα (Παρασκευή) ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ασπεν Μπαρθ Άιντα. O αξιωματούχος του ΟΗΕ συνάντηση με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντα σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά και είπε ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, δεν έχουν σταματήσει, απλά έχουν ανασταλεί και υπάρχει η δέσμευση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είπε, είναι να καταβληθούν προσπάθειες για να εκτονωθεί η ένταση με το θέμα που προέκυψε στη θάλασσα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Μόλις γίνει αυτό, είπε, τότε θα τεθούν στο τραπέζι κάποιες εποικοδομητικές ιδέες στις οποίες έχουν συμβάλει και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Άιντα, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε ότι συναντάται συχνά με τις δύο πλευρές. Εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου να καρποφορήσουν και σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση τα ΗΕ έχουν επαφές τόσο με τις δύο πλευρές αλλά και με γειτονικές χώρες. Υπάρχει, ανέφερε, μια ξεκάθαρη δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θέλουν να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση αλλά αυτό μπορεί μόνο τότε να επιτευχθεί όταν οι συνθήκες είναι ώριμες «και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες. Κατανοώ τη βαθιά δυσφορία της ε/κ πλευράς για το θέμα αυτό» , είπε ο κ. Άιντα, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βλέπουν το θέμα πολύ διαφορετικά και εμμένουν στη θέση τους.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ανέλυσε στον νέο ειδικό σύμβουλο τις συγκλίσεις στις οποίες είχε καταλήξει με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και είπε ότι η πλευρά μας πρέπει να επιστρέψει στη στήριξη των συγκλίσεων εκείνων σε όλους τους τομείς. Πρόσθεσε ότι κάλεσε τον κ. Άιντα να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει κάνει ένα
  σοβαρό ολίσθημα. Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν διαιωνισθεί αυτή η στασιμότητα δεν συμφέρει στην ε/κ πλευρά, και είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να βρει τρόπους «να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχει φέρει η Τουρκία, αποκλειστικά».
Ο Ολγκούν νέος διαπραγματευτής
Ο Εργκιούν Ολγκούν είναι ο νέος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως ανακοίνωθηκε στα κατεχόμενα. Μετά την παύση του Κουντρέτ Οζερσάι
 από τα καθήκοντά του λόγω της «υποψηφιότητάς του» στις παράνομες προεδρικές εκλογές του 2015, σήμερα ανακοινώθηκε ο διορισμός του Ολγκούν. Ο κ. Ολγκούν, πρώην «υφυπουργός παρά τω προέδρω», αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντά του.

 

efsyn.gr

Scroll to top