DouglasCarswell

10/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ευρωσκεπικιστές στη Βουλή της Βρετανίας

Η δυναμική εμφάνιση του Βρετανικού κόμματος της Ανεξαρτησίας (Ukip) στις χθεσινές (Πέμπτη) συμπληρωματικές εκλογές, προκάλεσε ρίγη στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας καθώς το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ εξασφάλισε την πρώτη τoυ έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο.
      Pin It

Ο αποστάτης των κυβερνώντων Συντηρητικών, Ντάγκλας Κάρσγουελ κέρδισε για λογαριασμό πλέον του Ukip τις εκλογές στο Κάρλτον του Εσεξ, με διαφορά 12.404 ψήφων, την μεγαλύτερη άνοδο που κατέγραψε ποτέ κόμμα στην Βρετανία σε μια και μόνη αναμέτρηση. Παρά τρίχα γλύτωσαν την ταπείνωση από τους ξενόφοβους ευρωσκεπτικιστές και οι Εργατικοί στην δεύτερη αναμέτρηση της ημέρας, επικρατώντας με μόλις 617 ψήφους διαφορά και ποσοστό 41% έναντι 39% του Ukip.

Φανερά ικανοποιημένος ο ηγέτης του κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε το πρωί, σε συνέντευξη του στο BBC ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την σοβαρή πιθανότητα το Ukip στις επόμενες γενικές εκλογές του Μαΐου, «να αναδειχθεί στη δύναμη που θα γείρει την πλάστιγγα» στην Βουλή και να είναι σε θέση να επιβάλει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος των Συντηρητικών Γκραντ Σαπς, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σαν καμπανάκι κινδύνου», αλλά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να μοιραστεί την εξουσία με το Ukip, μετά τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος στους ευρωσκεπτικιστές θα χαρίσει την λίνη στους Εργατικούς, επομένως έτσι κι αλλιώς δεν θα τεθεί θέμα «συμφωνίας ή συμμαχίας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φάρατζ το κόμμα του μπορεί να αποσπάσει έως και 5 έδρες τον Μάιο. Στις δημοσκοπήσεις το Ukip συγκεντρώνει περίπου 13%, και είτε πιάσει το στόχο του είτε όχι, ενδεχόμενη άνοδος του μεταξύ των ψηφοφόρων, θα κάνει τα αποτελέσματα ακόμα πιο απρόβλεπτα. «Θα πρέπει να  δεχθούμε ότι η μάχη της Βρετανίας τον Μάιο του 2015 δεν θα είναι μια μάχη μεταξύ τριών κομμάτων» λέει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Τζον Κέρτις. «Θα είναι μια μάχη μεταξύ τουλάχιστον 4 κομμάτων».

Με νέα αυτοπεποίθηση ο Φάρατζ, υποστήριξε ότι το κόμμα του και όχι οι Συντηρητικοί, είναι πλέον ο βασικός αντίπαλος των Εργατικών στον βορρά εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα προκάλεσε αναπάντεχη ταραχή στο πολιτικό κατεστημένο.

Το χθεσινό αποτέλεσμα αναμένεται να ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές ενόψει και της τρίτης συμπληρωματικής εκλογής, που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στο Κέντ, πάλι με υποψήφιο εκ μέρους του Ukip ένα «αποστάτη» των Τόρις, τον Μαρκ Ρέκλες.

Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι θα εντείνει τις πιέσεις στον Ντέιβιντ Κάμερον από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του, για να αποσαφηνίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του από την επαναδιαπράγματευση που ζητά από τις Βρυξέλλες, αλλά και να προσδιορίσει επακριβώς τους στόχους του, δηλαδή τι θα θεωρήσει επιτυχία και τι αποτυχία.

efsyn.gr

Scroll to top