10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια μελέτη – δυναμίτης!

Νέο, παρασκηνιακό παιχνίδι γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας.
      Pin It

Του Τάσου Τσατάλη

 

Ενα παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και την ΑΕΚ γύρω από το θέμα του γηπέδου. Παρασκηνιακά προς το παρόν…

 

Σε μια περίοδο που καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να ξεκινήσει πρώτη τη… μοιραία σύγκρουση, υπάρχει ένα θέμα που με το ζόρι κρατιέται ακόμη στο σκοτάδι -και να δούμε για πόσο.

 

Πρόκειται για την υψομετρική μελέτη για τις πεζοδρομήσεις και τις υπογειοποιήσεις του χώρου, που κατατέθηκε από πλευράς ΑΕΚ λίγο πριν από την αποχώρηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κάπου προς το τέλος του Αυγούστου.

 

Η μελέτη αυτή πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και να συμπεριληφθεί στον φάκελο για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, που εξετάζεται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Ο καιρός έχει περάσει και δεν είναι λίγος. Πρόσφατα η πρώην δήμαρχος Εφη Αποστολάκη δήλωνε ότι είναι αποφασισμένη να πιέσει για να τελειώνει η ιστορία και τόνιζε πως δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει καθυστέρηση.

 

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει στη συνέχεια η σημερινή δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο θα θελήσει να αμφισβητήσει νομικά στο ΣτΕ τον νόμο για το γήπεδο της ΑΕΚ, ο νόμος υπάρχει και δίνει στον Μελισσανίδη δικαιώματα, άσχετα αν αυτά αμφισβητούνται σε θεωρητικό ακόμη επίπεδο από τον δήμο. Παρέχει όμως και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να εκτελεστούν τα σχέδια για την κατασκευή του γηπέδου. Ετσι, η δημοτική αρχή καλείται στην πραγματικότητα να εκτελέσει κάτι που προβλέπεται αυτή τη στιγμή νομικά, αλλά στο οποίο είναι αποφασισμένη να σταθεί στη συνέχεια απέναντι.

 

Δύο δρόμους έχει. Ο τυπικός είναι η παραπομπή της μελέτης στις τεχνικές της υπηρεσίες. Εφόσον αυτή ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα από τον νόμο (και πιθανότατα αυτό συμβαίνει), είναι υποχρεωμένη να την εγκρίνει και να την επιστρέψει στην ΑΕΚ.

 

Προφανώς στον Δήμο της Φιλαδέλφειας αυτή τη στιγμή δεν θέλουν ούτε μ’ αυτόν τον σχεδόν αναγκαστικό τρόπο να φανεί ότι συναινούν σε οτιδήποτε βασίζεται στον νόμο για τον οποίο αντιδρούν. Πρέπει όμως να βρουν δυνατό νομικό και τεχνικό υπόβαθρο για να μην την εγκρίνουν. Κι αυτό δεν φαίνεται εύκολο.

 

Δεύτερη εναλλακτική είναι να επιστραφεί αυθαίρετα η μελέτη στην ΑΕΚ, σε ένδειξη αντίδρασης, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι κύκλοι μέσα στον δήμο το υποστηρίζουν.

 

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, βέβαια, το θέμα είναι δυναμίτης, του οποίου το φιτίλι σιγοκαίει… Γιατί φέρνει τον δήμο στη δύσκολη θέση να πρέπει να αποφασίσει να ανοίξει ξανά εκείνος νέο κύκλο ανοιχτής διαμάχης, με πιο ωμό ή με πιο… κομψό τρόπο απ’ ό,τι το καλοκαίρι.

 

Εκτός κι αν αποφασίσει να… παίξει καθυστέρηση. Μέχρι πότε όμως; Γιατί αν ήταν να ακολουθήσει το τυπικό του πράγματος και μόνο, χωρίς να το συνδέει με τη γενικότερη στάση του, θα το είχε κάνει ήδη.

 

Η ΑΕΚ χρειάζεται έτσι κι αλλιώς την έγκριση της μελέτης και κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων πρέπει να γνωρίζει αν και πότε θα την έχει. Ηδη έχουν περάσει περισσότερες από 40 μέρες. Και μιλάμε για κάτι που συνήθως δεν χρειάζεται περισσότερο από μια βδομάδα για να τελειώσει, είτε αρνητικά είτε θετικά.

 

Επίσης, έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσον η περίληψη της συγκεκριμένης μελέτης με έγκριση από τον δήμο είναι απαραίτητη στον φάκελο για την οικοδομική άδεια ή αν συμπεριλαμβάνεται σε στοιχεία που θα μπορούσαν να συμπληρωθούν αργότερα.

 

Ο φάκελος έχει μεν κατατεθεί, αλλά στην πορεία του ελέγχου προκύπτουν πράγματα που η ΑΕΚ πρέπει να συμπληρώσει, όπως προκύπτει από πηγές μέσα από την ίδια. Δεν είναι δηλαδή καθόλου απίθανο, το ζήτημα όσο μένει ανοιχτό να αναδειχτεί πλέον και από την ΑΕΚ.

 

Scroll to top