12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολύ μακριά από τους 180

Με μια ομιλία «λίγο απ’ όλα» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές.
      Pin It

Των Ελενας Βαρίνου – Χάρη Ιωάννου

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣΣτην ίδια του την παγίδα φάνηκε να πέφτει ο πρωθυπουργός, καθώς η ψήφος που ο ίδιος ζήτησε και πήρε από τη Βουλή για να κερδίσει πολιτικό χρόνο, οδήγησε στην προσωπική του αμφισβήτηση από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ίδιος εμφανίστηκε να χάνει το μέτρο, επιτιθέμενος ακραία στον Αλέξη Τσίπρα, που του ζήτησε να ορίσει άμεσα ημερομηνία εθνικών εκλογών πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο.

 

«Συναίνεση 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Δείτε το σημερινό αποτέλεσμα και ξανασκεφτείτε το. Η παραμονή σας στις καρέκλες της εξουσίας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Φανείτε θαρραλέοι ώστε να προχωρήσει η χώρα συντεταγμένα και ομαλά, με ισχυρή διακυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Αντ. Σαμαρά, για να εισπράξει την πρωτοφανή επίθεση του πρωθυπουργού που, εκτός των προσωπικών χαρακτηρισμών που εξαπέλυσε, «αξιοποίησε» και αυτοπροσώπως τη θεωρία των δύο άκρων.

 

«Παρών» ο Πρετεντέρης

 

Αφού πρόσαψε στον κ. Τσίπρα «προσωπική έπαρση μικρού Ναπολέοντα», ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας με ύφος: «Κοιτάξτε, παρεΐτσα οι συνιστώσες με την τρομοκρατία μπορεί να κάνουν, αλλά τη Βουλή δεν την τρομοκρατείτε».

 

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ για «ιδεολογική τρομοκρατία» των αντιπάλων του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνει τον συνήγορο υπεράσπισης του δημοσιογράφου Γ. Πρετεντέρη, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη.

 

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ξεκαθάρισε πως αυτές «δεν θα γίνουν όποτε σας βολεύει, αλλά όποτε προβλέπει το Σύνταγμα», ενώ εξαπέλυσε υβρεολόγιο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πολιτική αθλιότητα και ντροπή» το να ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «λίστα γάμου, αλλά στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σταθεί στο θέμα των καταγγελιών περί διαπλοκής, κάνοντας λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα, «που θα μπορούσε να γυρίσει σε βάρος δικών σας προσώπων».

 

Τέλος, χαρακτήρισε τα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας «αυτοκτονικά και πολιτική ανωμαλία».

 

Εκλογές εδώ και τώρα

 

«Το βράδυ, που θα κλείσουν τα φώτα, θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη που ζητά η κυβέρνηση θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα επιμείνετε στην τακτική τού “έχω τους 180, αλλά τους κρύβω, θα τους βρω στην πορεία”;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον παριστάμενο πρωθυπουργό και συνέχισε:

 

«Ολα τα κόμματα, πλην των κυβερνητικών, έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν. Τι θα κάνετε λοιπόν, θα συνεχίσετε, κλείνοντας το μάτι σε πρακτικές που απαξιώνουν και εξευτελίζουν το κύρος του Κοινοβουλευτισμού; Να παραπέμπετε σε πρακτικές του 1965; Θα το κάνετε επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες; Θα κρατάτε τη χώρα δέσμια μια ακατάσχετης προεδρολογίας και όλο το πολιτικό σύστημα δέσμιο σεναρίων ευτελισμού; Αυτό είναι το σχέδιο για να παραμείνετε ως ένοικοι στο Μαξίμου άλλους τέσσερις μήνες; Να το ξανασκεφτείτε, δεν είναι ωφέλιμο ούτε για τον τόπο ούτε και για εσάς».

 

Νωρίτερα ο ίδιος, ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την έξοδο από το μνημόνιο που προαναγγέλλει, μιλώντας για «έσχατο εμπαιγμό». Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν πείθει ούτε τα στελέχη της ούτε τους ψηφοφόρους της που την εγκαταλείπουν γιατί, όπως είπε «τα μνημόνια δεν είναι μόνο οι συμβάσεις που υπογράφηκαν, είναι τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση στο μέλλον, είναι τα νέα προαπαιτούμενα. Τα μνημόνια δεν είναι τίτλος, είναι η ανάπηρη δημοκρατία».

 

«Υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, σκίζοντας κάθε μέρα τα μνημόνια» τόνισε, υποστηρίζοντας πως τα περί διαπραγμάτευσης του χρέους αποτελούν έωλες υποσχέσεις. Απέδωσε το αίτημα του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην απελπισία και στην αγωνία του, λέγοντας χαρακτηριστικά «με την ψήφο εμπιστοσύνης παίζετε τα ρέστα σας». Επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την άποψη του κόμματος που καταγράφεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, τόνισε και προς τα «ώτα» των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμβόλιμα αναφέρθηκε και στα σενάρια του τελευταίου διαστήματος, που διακινήθηκαν και εντός Βουλής κατά την τριήμερη συζήτηση, περί κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» – «με ποιον, τον δαίμονα του ΣΥΡΙΖΑ που ξορκίζετε όλα αυτά τα χρόνια; Προφανώς εννοούν χωρίς εσάς στο τιμόνι!», είπε – και κατέληξε:

 

«Το γνωρίζουν καλά και έξω, ο χρόνος σας τελειώνει το αργότερο σε τέσσερις μήνες, τον Φεβρουάριο του 2015. Πώς να έχετε κύρος, όταν όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο κόμματα που αποδοκιμάζουν όλες οι δημοσκοπήσεις; Ζητάμε εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

 

………………………………………

 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

ΝΑΙ155

 

ΟΧΙ 131

 

ΠΑΡΩΝ 2

 

Με 155 «ναι» από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ πήρε χθες η κυβέρνηση την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Με 131 «όχι» σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού, με τον αριθμό αυτό να καθιστά σχεδόν απαγορευτική την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν στην πλειοψηφία τους «όχι» (18), δύο έδωσαν τα μοναδικά «παρών» (Γ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου), ενώ απουσίαζαν, εκτός του προφυλακισμένου Στ. Μπούκουρα, ο Γ. Νταβρής και ο Χρ. Αλεξόπουλος.

 

Scroll to top