12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν έχουν την εμπιστοσύνη του λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού θεωρεί ότι η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επέτεινε την αποσύνθεση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθώς και τα μεταξύ τους προβλήματα.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στο αίτημα για άμεση προσφυγή στην κάλπη θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν απάντησε στο πραγματικό πολιτικό ζήτημα της εποχής, αλλά ενέτεινε τα αδιέξοδα της οικονομίας, του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. «Αφού το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία της καταγεγραμμένης στις ευρωεκλογές λαϊκής βούλησης και των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, πώς βοήθησε τη χώρα μια τριήμερη διαδικασία σαν αυτή;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι όποιες φωνές ή σχεδιασμοί περί επανάληψης του σεναρίου «κυβέρνησης Παπαδήμου», όχι μόνο δεν μπορεί πλέον να έχουν πρακτική εφαρμογή, αλλά αποσκοπούν μόνο στη διατήρηση της τρέχουσας εξοντωτικής πολιτικής της λιτότητας.

 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν, άλλωστε, ότι τα εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πύκνωσαν τις προηγούμενες ημέρες και δημιουργούν «ασφυκτικό κλοιό» γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Σε μια κοινοβουλευτική κίνηση που αποσκοπούσε να δώσει “ανάσες” στην κυβέρνηση και να τονώσει το ηθικό των συμπολιτευόμενων βουλευτών, βγήκαν στην επιφάνεια τα εσωκομματικά ρήγματα της συγκυβέρνησης», παρατηρούν τα κορυφαία στελέχη προσθέτοντας: «Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν έρθουν νέα μέτρα το επόμενο διάστημα». Σε αυτό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι στο παρασκήνιο οι κυρίαρχοι κύκλοι που νέμονται την οικονομική εξουσία αναζητούν ήδη λύσεις διαφυγής, όπως η αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος. «Δεν μας αφορούν τέτοια σενάρια, ούτε τα παιχνίδια που παίζουν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», απαντά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας κάθε σχετική συζήτηση, που μόνο στόχο έχει «να βρεθούν συνένοχοι στο έγκλημα».

 

Εβαλε ο Μανωλιός το μνημόνιο αλλιώς…

 

Οι «συνένοχοι» που αναζητούνται θα πρέπει να συναινέσουν και στην πολιτική των «μνημονίων με διαφορετικό όνομα», καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση άκουσαν την είδηση για τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη. «Η νέα σφαλιάρα στον Σαμαρά ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, αφού η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη», παρατηρούσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, που επανέφερε μάλιστα το ζήτημα της «παντελούς έλλειψης διάθεσης για διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση». Σε αυτό το πεδίο εδράζεται μάλιστα ακόμα μια «βόμβα» που θα σκάσει στα χέρια της συγκυβέρνησης, ενώ μαζί με τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών και την αξιολόγηση της τρόικας, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -και μάλιστα άμεσα- παραμένει απολύτως ρεαλιστικό.

 

Ούτως ή άλλως η αποσύνθεση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα επιταχύνεται όσο πλησιάζει η ώρα για την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αλλωστε Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν παραδεχτεί ότι δεν πρόκειται να βρουν τους 180», παρατηρούν στην Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι η «διαδοχολογία» προκαλεί εσωστρέφεια και αυτή με τη σειρά της διαλυτικές καταστάσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. «Δεν θα εκπλαγούμε αν το επόμενο διάστημα δούμε νέες αποσυσπειρωτικές κινήσεις, νέα σχήματα και νέα ρητορική από ορισμένους που θα παρουσιαστούν είτε ως “δελφίνοι” είτε ως όψιμοι αντιμνημονιακοί σωτήρες», έλεγε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Και ξεκαθάριζε ότι στο τοπίο της Αριστεράς «τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους είναι σαφείς, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του κερδίζει έδαφος διαρκώς και θα είναι ο μεγάλος νικητής των επόμενων εκλογών».

 

Scroll to top