Pin It

Σχεδόν επτά μήνες μετά τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα από την επανεμφάνιση του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική -όπου οι θάνατοι έχουν φτάσει στο μεσοδιάστημα σχεδόν τους 4.000- στον δυτικό κόσμο ο πανικός, μαζί με έντονη ορισμένες φορές «δόση» ρατσισμού, φαίνεται να εξαπλώνεται με ταχύτερους προς το παρόν ρυθμούς απ’ό,τι η ίδια η επιδημία…

 

Ο υγειονομικός «συναγερμός» που σήμανε τα τελευταία δύο 24ωρα για κρούσματα στο Παρίσι και στην Πράγα απεδείχθη πως ήταν λάθος. Χθες, το υπουργείο Υγείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των επιδημιολογικών αναλύσεων δείχνουν «μικρή πιθανότητα» να οφείλεται στον Εμπολα ο θάνατος ενός Βρετανού, προχθές, στα Σκόπια. Και στη Μαδρίτη -ενόσω η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά τον σάλο με την εγκληματική αμέλεια, που οδήγησε στο πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού εκτός Αφρικής σε μία 44χρονη Ισπανίδα νοσοκόμα- άλλα 7 άτομα που ήλθαν σε επαφή μαζί της (μεταξύ αυτών και δύο κομμώτριες) προσήλθαν οικειοθελώς για προληπτική νοσηλεία, σε ειδική μονάδα.

 

Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι στα διεθνή αεροδρόμια εντατικοποιούνται. Ο Αμερικανός υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας ζήτησε την υιοθέτηση ανάλογων μέτρων κι από άλλες δυτικές χώρες, ενώ 26 Αμερικανοί βουλευτές έφτασαν στο σημείο να αξιώσουν την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, ακόμη και με πτήσεις μέσω Ευρώπης.

 

Αναλυτές κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για νέα «στοχοποίηση» της Μαύρης Ηπείρου. Ηδη, οι ηγέτες των δυτικοαφρικανικών χωρών απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για οικονομική και επιστημονική συνδρομή στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Προς το παρόν, άρχισαν χθες σε αφρικανικό έδαφος οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές στο Μάλι. Ακόμη και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα δεν αναμένονται ωστόσο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

 

Μ.Β.

 

Scroll to top