12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικεία… πίτσα

Με φαντασία στο στρωμένο τραπέζι μας.
      Pin It

Με φαντασία στο στρωμένο τραπέζι μας

 

Της Καίτης Βλάχου

[email protected]

 

Γνωρίζει μέρες και… νύχτες δόξας στη διάρκεια Μουντιάλ και άλλων μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και θεωρείται γενικώς δημοφιλές συνοδευτικό της… βαρεμάρας και του καναπέ. Εδώ μιλάμε όμως για κάτι διαφορετικό, ένα σπιτικό νόστιμο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους, που χρειάζεται προετοιμασία, γνώση και φαντασία. Οταν στο τέλος βγει λαχταριστό από τον φούρνο μας, μαζεύει γύρω από το στρωμένο τραπέζι μιαν ανυπόμονη καλοφαγού παρέα. Και για όποιον δεν θέλει πίτσα, υπάρχουν και ζυμαρικά. Ορεξη να ’χετε…

 

…………………………………….

 

Ζύμη για πίτσα

ΥΛΙΚΑ

400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γραμμ. ξερή μαγιά

4 κουταλιές λάδι

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι, λίγο νερό και ανακατεύουμε με πιρούνι να δημιουργηθεί ένας πολτός. Προσθέτουμε το λάδι και λίγο λίγο το νερό, καθώς ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με νωπή πετσέτα και τη βάζουμε στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς 1 ώρα, να φουσκώσει.

 

………………………………………..

«Φθινοπωρινή»

ΥΛΙΚΑ

 

1 δόση ζύμης

1 δόση σάλτσας (βλ. συνταγή Ναπολιτάνας)

2 μελιτζάνες

2 κρεμμύδια

4-5 κουταλιές λάδι

αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

150 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα

10-15 ελιές χωρίς κουκούτσι

200 γραμμ. φέτα σε κύβους

100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

100 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Φτιάχνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε να φουσκώσει. Φτιάχνουμε και τη σάλτσα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με λίγο λάδι. Τις απλώνουμε σε ταψί και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.

 

Σε τηγάνι βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Τα αλατοπιπερώνουμε και τους ρίχνουμε λίγη ζάχαρη πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά.

 

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή δύο μικρά για πίτσα και στρώνουμε τη ζύμη. Την πατάμε να απλώσει και την αφήνουμε 5 λεπτά να «ξεκουραστεί». Απλώνουμε τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με τις μελιτζάνες και τις ραντίζουμε με λίγο ρεγκάτο και παρμεζάνα, σκορπίζουμε τα κρεμμύδια, τη φέτα, τα μανιτάρια, τις ελιές και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ρεγκάτο και την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, 25 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθεί γύρω γύρω το ζυμάρι και να «φουσκαλιάσει» η επιφάνειά της.

 

………………………………………..

 

Ναπολιτάνα

 ΥΛΙΚΑ 

1 δόση ζύμης

400 γραμμ. φρέσκια μοτσαρέλα

φύλλα βασιλικού

για τη σάλτσα:

3-4 ντομάτες

1/4 φλιτζάνι λάδι

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε να φουσκώσει.

 

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (τις βουτάμε χαραγμένες σε νερό που βράζει για μισό λεπτό) και τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το σκόρδο να ροδίσει και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα 15 λεπτά ή ώσπου να πήξει.

 

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή δύο μικρά για πίτσα και στρώνουμε τη ζύμη. Την πατάμε να απλώσει και την αφήνουμε 5 λεπτά να «ξεκουραστεί». Απλώνουμε τη σάλτσα και τη σκεπάζουμε με τη μοτσαρέλα κομμένη σε ροδέλες, σκορπίζουμε φύλλα βασιλικού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, 25 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθεί γύρω γύρω το ζυμάρι και να «φουσκαλιάσει» η επιφάνειά της.

 

…………………………………………

 

Λαζάνια στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ

 

1 πακέτο λαζάνια

400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

6 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες

4 μελιτζάνες

1/3 φλιτζανιού λάδι + λίγο για τις μελιτζάνες

1 κουταλιά ξίδι

300 γρ ανθότυρο (νωπό)

1 αυγό

100 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο

αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

φύλλα βασιλικού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και σε 1/2 ώρα τις ξεπλένουμε, τις «στύβουμε» και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε στον φούρνο στο γκρίλ και από τις δύο πλευρές. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε το ξίδι να εξατμιστεί και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1/2 κουταλάκι ζάχαρη.

 

Βράζουμε για 5-10 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ο κιμάς πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα.

 

Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, ρίχνουμε λίγες κουταλιές σάλτσα από τον κιμά και βάζουμε μία στρώση λαζάνια, κιμά (χωρίς πολλά υγρά, με τη σουρωτή κουτάλα), μελιτζάνες, σκορπίζουμε λίγο ανθότυρο, λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στη σάλτσα ντομάτας που έχει περισσέψει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και περιχύνουμε τα λαζάνια. Σκεπάζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών.

 

………………………………………………………………

 

Πρώτο θέμα στη γειτονιά

 

«Θεός φυλάξοι» είπε τρομοκρατημένη, πρωί πρωί στον φούρνο, η ηλικιωμένη κυρία. «Δεν ξέρουμε πια τι είναι ο διπλανός μας…». «Εδώ δεν ξέρουμε καλά καλά τον φίλο μας» πρόσθεσε με φιλοσοφική διάθεση η γελαστή φουρνάρισσα. «Ο Βύρωνας είχε πάντα θέμα» κατέληξε. Δεν γνωρίζω τι εννοούσε ακριβώς η συμπαθής βιοπαλαίστρια, όμως εκείνη την εβδομάδα η γειτονιά έγινε… πρώτο θέμα, Θεός φυλάξοι. Τα κανάλια έπιαναν στασίδι αξημέρωτα στο «στρατηγείο» τους, στο καφενείο απέναντι από τη… γιάφκα. Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, απόλαυση στη γειτονιά. Ο Μήτσος ο ηλεκτρολόγος, η κυρία Κούλα η μοδίστρα, ο Γιώργος με το ψιλικατζίδικο και ο Τάκης ο προποτζής αντάλλασσαν εμβριθείς απόψεις και «καμάρωναν» για την ανέλπιστη φήμη και τους προβολείς της δημοσιότητας που έπεσαν… πάνω τους. Κάποιες μετρήσεις της… γειτονικής γνώμης θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν ίσως αν υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση πίτσας όσο κράτησε το σίριαλ… τρομοκρατικής φαντασίας. Το καφενείο πάντως πήρε τα πάνω του και ο ιδιοκτήτης θα ’χει να λέει ιστορίες ώς τα βαθιά γεράματα. Πώς προτιμούν οι «τρομοκράτες» τον καφέ, πώς γίνεται η… σύλληψή τους και ποιοι παρήλασαν από το μαγαζί του, διάττοντες αστέρες του «γυαλιού» και «αυτοί που αποτελούνε τον εθνικό κορμό»…

 

 

 

 

Scroll to top