Pin It

Την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να σταματήσουν οι απολύσεις και οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της γραμμής Πάτρα-Ιταλία, ζητά η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Παράλληλα, τον καλεί να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του για τις «ειδικές μειωμένες συνθέσεις», βάσει των οποίων οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να μειώνουν τις συνθέσεις τους 11 μήνες και να προσθέτουν ναυτεργάτες τον Αύγουστο.

 

Ταυτόχρονα καλεί την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) να αφήσει κατά μέρος τα «πείσματα, τη στείρα και αντεργατική στάση και πολιτική που ακολουθεί» και να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε μέσα από έναν ισότιμο και ειλικρινή διάλογο να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που πρέπει και απαιτούνται να δοθούν.

 

Η ΠΝΟ στη συνεδρίασή της εξέτασε τη «ζοφερή» κατάσταση της ανεργίας που επικρατεί στον κλάδο των ναυτεργατών, η οποία οξύνεται με τις απολύσεις και μειώσεις των οργανικών συνθέσεων που έχουν ήδη αρχίσει στα πλοία της γραμμής Πάτρα-Ιταλία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως κατέδειξαν οι διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα του πρόσφατου ελέγχου από το μεικτό κλιμάκιο της ΠΝΟ και του υπουργείου Ναυτιλίας, όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας ναυτικός απ’ όσους υπηρετούσαν στα συγκεκριμένα πλοία τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αντίθετα έπρεπε να υπάρξουν και νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πλοίων και να σταματήσει έτσι η συνεχής παραβίαση των εθνικών νόμων και των διεθνών συμβάσεων για τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών.

 

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τους ναυτεργάτες να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο την 1η Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

 

Χρ. Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top