Pin It

Τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των 130 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών -μεταξύ των οποίων και των ελληνικών- θα ανακοινώσει στις 26 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των τραπεζών θα παρουσιαστούν σε τυποποιημένη μορφή. Θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που θα εντοπιστούν στην αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και αυτών που θα εντοπιστούν στο πλαίσιο του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου των stress tests. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται πρόσθετες πληροφορίες (π.χ. οι εκδόσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει στην αγορά οι τράπεζες εντός του έτους).

 

Πέραν των συμπερασμάτων για κάθε τράπεζα, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει συνολική έκθεση για το πλήρες αποτέλεσμα της άσκησης για όλες τις τράπεζες, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα εκδώσει τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests την ίδια ημέρα.

 

Οι τράπεζες θα κληθούν, βάσει των αποτελεσμάτων, να καλύψουν τις τυχόν κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα πρέπει σε διάστημα εντός δύο εβδομάδων, δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου, να υποβάλουν στην ΕΚΤ τα κεφαλαιακά τους σχέδια, στα οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς οι τρόποι κάλυψης των κενών.

 

Α.Σπ.

 

Scroll to top